GLAMI представя как българите възприемат телата си през летния сезон

Модната търсачка GLAMI споделя резултати от проучване, изследващо отношението на българите към външния вид и какво е влиянието на обществените стереотипи върху самочувствието ни през лятото

 

GLAMI представя резултати от последното си проведено проучване относно нагласата на българите към външния вид и какви са стереотипите по отношение на подходящото за възрастта облекло през лятото. Допитването е проведено сред 6,615 респонденти. Анализът на техните отговори дава сведения за това как възприемаме собственото си тяло, какво поведение демонстрираме на плажа и как предразсъдъците за възрастта и теглото се отразяват на навиците ни при пазаруване.

Анкетата разкрива, че 56% от българите имат едно и също отношение към тялото си през цялата година, без значение от сезона. Въпреки това, 29% от участващите споделят, че са по-чувствителни към теглото си именно през лятото. Особено на плажа възприятията са силно разнопосочни. 22% заявяват, че се чувстват положително и уверено във външния си вид. От друга страна, 34% признават, че имат известни несигурности, въпреки че цялостно се чувстват добре в кожата си. Обратно – именно заради несигурностите, които изпитват, 21% от респондентите имат негативно отношение към себе си. Малцинството от отговорилите, 7%, споделят, че имат особено отрицателно самовъзприятие, породено от формата на тялото си.

На въпроса: „Чувствал/а ли си някога натиск да промениш тялото си в подготовка за летния сезон?“ значителна част от анкетираните, 48%, реагират положително. Интересното е, че равен процент от отговорилите (отново 48%) казват точно обратното и отричат да са усещали подобен натиск. Все пак социалното влияние е видно от факта, че 26% споделят, че са избягвали да ходят на плаж или да участват в летни дейности от притеснение как изглеждат телата им.

Запитани кой трябва да покрива повече от тялото си през лятото, мнозинство от респондентите (66 %) смятат, че не трябва да правим разграничения въз основа на външен вид. Въпреки това, 19% мислят, че хората, които са „плюс размер“ трябва да бъдат по-загърнати, а 16% считат същото и за по-възрастните. За съжаление, 10% от анкетираните посочват, че хора с кожни несъвършенства и увреждания също следва да са по-скромни, когато показват тялото си.

Резултатите показват, че стереотипите по отношение на възрастта не играят особена роля при избора на модни покупки. Сред респондентите на възраст на 55 години, 74% отхвърлят виждането, че възрастните хора трябва да се обличат според годините си, като избягват по-ексцентрични или ярки дрехи. Същото мнение се споделя и от лицата под 55 години, като 71% от тях се противопоставят на идеята, че възрастта трябва да ограничава модните избори. Стереотипите все пак влияят върху 17% от българите, които признават, че се чувстват ограничени от обществените норми за облекло според годините. 58% от тях избягват тесни кройки, 34% носят по-дълги и загърнати дрехи, отколкото им се иска, а 15% странят от ярките цветове.

Тези изводи подчертават значението на това да се откъснем от стереотипите по отношение на външния вид и възрастта, особено през летния сезон, когато излагаме тялото си на показ. Сред приоритетите на GLAMI е да предоставя на всички свои потребители равен достъп до разнообразни модни находки, които пасват на индивидуалните предпочитания, без ограниченията на обществения натиск. Така платформата се стреми да изгражда приобщаваща среда, в която всеки да се чувства комфортно и уверено, независимо от възрастта или формата на тялото си.