Газираните напитки удвояват риска от рак преди 50-годишна възраст

Проучване на учени от Вашингтонския университет показва, че редовната консумация на газирани напитки може да удвои риска от развитие на рак на червата преди 50-годишна възраст.

Рискът е още по-висок за младите хора, които пият по две или повече чаши газирано на ден. При тях вероятността от рак на червата преди 50 години е два пъти по-голяма.

Учените изтъкват няколко причини, поради които газираните напитки са опасни. Сред тях са:

Захарта – подсладените напитки потискат чувството за ситост, което може да доведе до натрупване на килограми, затлъстяване и диабет тип 2.

Фруктозата – царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, който се съдържа в много газирани напитки, стимулира развитието на чревни тумори.

Възпаление – газираните напитки предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин, което може да доведе до възпаление.

Съветите на лекарите как да се предпазим от тези сериозни рискове, включват: по-малка консумацията на газирани напитки и замяната им с вода, чай, кафе или мляко. Хранете се здравословно, поддържайте здравословно тегло и спортувайте редовно – съветват още специалистите.