СЗО предупреждава за над 30 опасни патогенa, които могат да предизвикат нова пандемия

Броят на патогените, които могат да предизвикат следваща пандемия, е нараснал до над 30 и вече включва грипен вирус А, вирус на денга и вирус на маймунска едра шарка, сочи актуализираният списък, публикуван от Световната здравна организация (СЗО) . Този списък с “приоритетни патогени” помага на организациите да решат къде да насочат усилията си за разработване на лечения, ваксини и диагностика.

Приоритетните патогени, публикувани в доклад на 30 юли, са подбрани заради потенциала им да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб, като например пандемия. В списъка са включени групата коронавируси, известна като Sarbecovirus, която включва SARS-CoV-2 – вирусът, причинил глобалната пандемия COVID-19 – и Merbecovirus, който включва вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Предишните списъци включваха конкретните вируси, които причиняват тежкия остър респираторен синдром (SARS) и MERS, но не и целите подродове, към които те принадлежат.

Другите допълнения към списъка включват вируса на маймунската едра шарка, който през 2022 г. предизвика глобална епидемия и продължава да се разпространява в огнища в Централна Африка. Вирусът се счита за приоритетен, както и неговият роднина – вирусът на вариолата, който причинява дребна шарка, въпреки че е ликвидиран през 1980 година.

Причината е, че поради това, че хората вече не се ваксинират редовно срещу вируса и следователно не придобиват имунитет срещу него, едно непланирано разпространение на вируса може да предизвика пандемия. Вирусът би могъл да бъде използван от терористи като биологично оръжие. Важно е редовно да се преразглеждат тези списъци, за да се отчитат големите глобални промени в обезлесяването, урбанизацията, международните пътувания и други.