Студентите по фармация се обявиха против вендинг машините за лекарства

Асоциацията на студентите по фармация изрази категорично несъгласие с предложението за инсталиране на вендинг машини за продажба на лекарства. Според тях, този проектозакон не само подценява значението на тяхното дългогодишно обучение и професионална квалификация, а и застрашава здравето на пациентите.

В разпространената позиция, бъдещите фармацевти подчертават, че обучението им струва на държавата 50 000 лева и че автоматите за лекарства обезценяват техния труд и знания. Те настояват проектозаконът да бъде незабавно оттеглен, тъй като смятат, че той е изключително опасен както за здравето на пациентите, така и за развитието на фармацевтичната професия.

Студентите по фармация предупреждават, че вендинг машините не могат да осигурят необходимите условия за правилно съхранение на лекарствата, което е от съществено значение за тяхната ефективност и безопасност. Много медикаменти изискват специфични условия на съхранение, като определена температура и защита от светлина или влага, които автоматите не могат да гарантират.

Освен това, те смятат, че инсталирането на вендинг машини за лекарства създава предпоставки за безконтролна самодиагностика и самолечение, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Според тях, здравето на хората изисква компетентност, отговорност и грижа – качества, които автоматите никога не могат да заменят.

Асоциацията на студентите по фармация е категорична, че поставянето на вендинг машини за продажба на лекарства прави тяхното обучение почти излишно и подкопава значението на фармацевтичната професия. Те призовават за незабавно оттегляне на проектозакона и за по-голямо внимание към здравето и безопасността на пациентите.