Нов вирус, подобен на Ебола, притеснява учените

На 30 септември в Руанда бяха регистрирани 27 случая на заразени с вируса Марбург, от които 9 са завършили със смърт. Вирусът Марбург, близък роднина на вируса Ебола, причинява хеморагична треска и е изключително смъртоносен. Повечето от случаите са сред здравните работници в столицата Кигали.

В момента няма одобрени терапии или ваксини срещу вируса Марбург. Въпреки това, ако настоящата епидемия продължи, здравните служители и изследователите се надяват да съберат ценни данни за безопасността и потенциалната ефективност на ваксините и леченията. Повечето епидемии досега са били малки и бързо овладяни.

На 30 септември Световната здравна организация (СЗО) в Женева организира телеконференция с участието на учени от Руанда и членове на Консорциума за ваксини срещу марбургския вирус (MARVAC). Целта на срещата беше да се обсъдят потенциални изпитания на ваксини и лечения.

Комитетът по етика на СЗО вече е одобрил плановете за изпитване на ваксина, както и такива за лечение, като антивирусното лекарство ремдезивир и лечение с моноклонални антитела. Следващата стъпка е изпитванията да бъдат одобрени в Руанда. Няколко ваксини срещу Марбург са в различни етапи на разработване. Най-напредналият кандидат е предложен от Института за ваксини “Сабин” във Вашингтон и използва модифициран аденовирус на шимпанзе. Изпитване в САЩ с 40 здрави участници показва, че ваксината е безопасна и предизвиква имунен отговор при повечето хора. В момента се провежда по-мащабно изпитване в Уганда и Кения.

Подобна ваксина, разработена в Оксфордския университет, също е приоритетна за тестване. Тереза Ламбе, ваксинолог в Оксфорд, казва, че ваксината е доказала своята безопасност при текущо проучване във Великобритания.