Ароматерапия

Всяко растение в своите корени, стебла, листа, семена и цветчета съдържа уникална комбинация от вещества, които образуват неговото етерично масло. Тези масла притежават огромни лечебни свойства, които могат да ни помогнат при различни проблеми с физическото и душевното ни здраве. Ароматерапията е чудесно средство за самопомощ, което носи и голямо удоволствие за сетивата. Ваните, масажите и инхалациите могат да повишат имунитета, да укрепят общото ни здравословно състояние, да подобрят настроението ни. Маслата се използват в ароматерапията за да подпомогнат баланса и хармонията между тялото, разума и душата. Предполага се, че лечебният им ефект се дължи на взаимодействието им върху хормоните и други биохимични съединения в човешкото тяло.

Употребата на етерични масла датира поне от 4500 г. пр.н.е. , когато египтяните приготвяли от тях благовония и лекарства. Те свързвали парфюмерията с религията, като на всеки от многобройните си богове определяли собствен аромат. Жреците използвали етерични масла и при балсамирането- следи от подобни вещества могат да се открият в мумии на възраст около 3000 години.

Древните знания били съхранени от гръцки, римски и арабски лечители, чиито трудове не са загубили стойността си с времето. През 18 век етеричните масла намерили широко приложение в приготвянето на лекарства. Към края на 19 век станало възможно производството на много от тези екстракти по синтетичен път. Технологията била по-евтина и по-лесна, отколкото извличането им от растенията, но понякога предизвикват леки алергии.

Ароматерапията се възражда от френския химик Рене-Морис Гатфосе. През 20-те години на 20 век той открива лечебните качества на лавандуловото масло. Това го вдъхновява да изследва антисептичните свойства на етеричните масла и през 1937 година публикува първата съвременна книга за ароматерапията.

Преди да прибегнете към ароматерапия е необходимо да се консултирате със специалист. Ароматерапевтът започва сеанса с въпроси за вашето здраве, нивото на стрес и настроението ви в момента. Той се интересува и какви медикаменти приемате, тъй като е възможно силният мирис на използваните масла да повлияе на действието им, особено на хомеопатичните препарати.

Етеричните масла са достъпни и процедури като инхалация, масаж и вана са удобни за провеждане в къщи.

Ефективността на терапията зависи от няколко фактора:

качеството на етеричните масла;

точният им избор, спрямо ефекта, който искаме да постигнем;

индивидуалните особености на организма.

Използването на маслата е ефективно само, ако те са внимателно приготвени и правилно съхранявани. Най-добрите се продават в шишенце от тъмно стъкло с етикети, съдържащи латинското наименование на растението, инструкции за употребата му и ясно посочени противопоказания. Съхранявайте ги плътно затворени и на хладно място. Обикновено са годни до 3 години, с изключение на цитрусовите, които трябва се използват не по-късно от 1 година.

Започнете с тези масла, които имат подходящо действие за даденото оплакване. Активното лечение не трябва да продължава повече от 2 седмици. Хубаво е да се редуват определени комбинации от масла, тъй като се получава насищане в организма и може да се увредят бъбреците и черния дроб. Въвеждането на етеричните масла трябва да става внимателно и в малки дози. Препоръчително е да се направи тест за поносимост- капва се капка от маслото на лакътната свивка и се изчаква за реакция. Особено внимателно да се подхожда при лечение с ароматерапия при деца – дозата се намалява на половина и се избягват по-силно токсичните масла. Лечение с аромати не се препоръчва на бременни(може да предизвика спонтанен аборт), епилепсия(провокира пристъп), астма, тежки сърдечни заболявания, изтощени и възрастни хора.