Рискът от цироза при редовно прекаляване с алкохол

Свикнали сме да пийваме по чашка-две за добро настроение, когато има повод като личен или семеен празник, или просто за да приключим тежък ден. Доколко обаче това е опасно за нас в дългосрочен план? Какво количество алкохол ни дели от коварната болест цироза, която уврежда необратимо черния ни дроб?

 

Цироза на черния дроб: причини и рискови фактори

 

Черният дроб служи за филтър на тялото – пречиства кръвта от всякакви токсини, участва в обмяната на основните органични хранителни вещества, на витамини, минерали и други елементи. Без неговото правилно функциониране редица процеси, свързани с храносмилането, ще бъдат нарушени.

Цирозата е резултат от хронично увреждане на черния дроб. Причините може да са различни, но веднъж получена диагноза, тя е необратима и води до летален край. Консумацията на алкохол има множество вредни ефекти върху различни системи на тялото и не случайно е сред водещите зависимости в страната. Научете малко повече за проблема със зависимостите.

Повечето хора смятат, че не всеки, който пие редовно, може да получи цироза. Според международни специалисти обаче тези, които имат различни заболявания като например хепатит C, са по-предразположени към цироза. Кои са рисковите фактори за цирозата?

Рискови фактори за цироза на черния дроб

 

Възможно е да сте изложени на по-голям риск от чернодробна цироза, ако имате едно от следните състояния:

 • Хроничен хепатит В и C
 • Хроничен прекомерен прием на алкохол
 • Мастни заболявания на черния дроб
 • Автоимунно чернодробно заболяване (автоимунен хепатит, първична билиарна цироза или др.)
 • Болест на Уилсън, хемохроматоза и други редки наследствени чернодробни заболявания

Цироза на черния дроб: симптоми и диагноза

 

Пациентите с по-напреднала цироза на черния дроб могат да развият симптоми като подуване на глезените и стъпалата. Хората, които страдат от цироза, но са в ранен етап на болестта, често нямат никакви симптоми или признаци на заболяването. Възможно е да се чувстват добре, но болестта се установява след резултати от кръвни тестове и чернодробни сканирания. В по-напреднал етап на цироза на черния дроб могат да развият следните признаци и симптоми:

 • Подуване на корема поради натрупана течност (асцит)
 • Подуване и оттоци на глезените и стъпалата
 • Разширени кръвоносни съдове на горната част на гърдите и ръцете
 • Увеличен далак
 • Сънливост или объркване поради неспособност на черния дроб да разгражда токсините в кръвта
 • Подути вени в хранопровода и стомаха, които се развиват поради препятствие на притока на кръв в черния дроб
 • Повръщане на кръв или преминаване на черни изпражнения поради кървене от разкъсани варици
 • Пожълтяване на очите и кожата (жълтеница), свързано с тъмна урина с цвят на чай
 • Развитие на рак на черния дроб

Може ли да се предотврати цирозата на черния дроб?

 

Не можете да отмените щетите от цироза, въпреки че ранното лечение може да забави по-нататъшното увреждане. На първо място е да се спре консумацията на алкохол – само така ще се предотврати по-нататъшно развитие.

С помощта на балансираната диета ще осигури всичко необходимо, за да поддържате цялостното си състояние под контрол. Важно е да държите и здравословно тегло.

Редица световни изследвания доказват, че ежедневна консумация на алкохол в рамките на 10-15 години води до цироза. Алкохолът представлява една универсална отрова за човешкото тяло, защото уврежда всички клетки. Макар тялото ни да е устойчиво и организмът да компенсира вредите и щетите дълго време, при ежедневна употреба на алкохол (дори 3-4 пъти седмично) се стига до много сериозни поражения на всички органи и системи в организма. Ежедневната консумация на концентрат или 3-4 бири, вино също води до пристрастяване и пагубно действие върху тялото в дългосрочен план.

За колко време се развива алкохолизмът?

 

Ако сте се стреснали от предходните статистики, сигурно си задавате въпроса за колко време се развива алкохолизмът? Със сигурност не е за едно денонощие или за няколко месеца, защото има различни стадии, през които преминава зависимият. Макар заболяването да се среща по-често при мъжете, жените също трябва да внимават. Причината е, че женският организъм се разрушава по-бързо и лесно могат да настъпят тежки увреждания.

 

Направете първата стъпка към по-добър живот, защото всичко е във ваши ръце!