Как да забързаме метаболизма

Да постигнете форма с ниски подкожни мазнини определено не е лесно и не всичко зависи от калорийният прием. Когато става въпрос за изгаряне на подкожни мазнини, калориите със сигурност играят основна роля, но също така и метаболизмът е от голямо значение. В тази статия 4Fitness Shop ви предлага няколко идеи, които да използвате и приложите за да промените метаболизма си.
Повечето хора мислят за промяна на метаболизма като „повишаване“, но има неща, които можете да направите и те също да променят начина, по който тялото обработва храната. Предлагаме пет начина да направите това.

Увеличаване на белтъчините

Високият прием на белтъчини трябва да е основно от: пилешки гърди, яйчен белтък, бяла риба и суроватъчен протеин на прах. Защото не всички калории – от въглехидрати, белтъчини и мазнини – са равни в тяхната ефективност, за да се съхраняват като телесна мазнина в организма.
Храните с високо съдържание на белтъчини имат по-голям стимулиращ метаболизма ефект, отколкото храните богати на въглехидрати или мазнини. Приемането на протеин, макар и по време на ниско калорична диета запазва мускулите, което спомага на метаболизма да се повиши. Вие трябва да се стремите да приемате не по малко от 2,5 грама протеин на килограм телесно тегло дневно.

Контролирай въглехидратите

Въглехидратите спомагат за увеличаване на мускулната маса, но въпреки това те могат да стимулират и съхраняването на мазнини. За да качвате мускули без да трупате мазнини и без да забавяте метаболизма, ще трябва да въртите въглехидратите както следва: три последователни дни приемайте около 100-125 грама на ден – и един-единствен ден на 300-400 грама. Когато ядете по-малко въглехидрати и замените тези въглехидрати с протеини, организмът реагира като засилва изгарянето на натрупаните мазнини.
Следователно тези три дни на ниски въглехидрати водят до ускорена загуба на мазнини. Въпреки това, по-продължителен период на нисковъглехидратно хранене може да понижи нивата на хормона лептин, което води до спад в скоростта на метаболизма. В деня, в който приемате повече въглехидрати (всеки четвърти ден), се повишават нивата на лептин и следователно скоростта на метаболизма.

Храни се по-често и по-малко

Типичнoто хранене на повечето хора се състои от три хранения – закуска, обяд и вечеря. Някои хора пропускат закуската, а други често пропускат обяда. Този неправилен начин на хранене може да доведе до натрупване на мазнини.
Всеки трениращ който иска да качи чиста мускулна маса и да изгаря телесни мазнини трябва да се храни от шест до девет пъти дневно на малки хранения. Изследванията показват, че честото хранене с по-малки хранения поддържа скоростта на метаболизма висока, отколкото когато ядете 1-2 пъти дневно.

Добавете фибри към хранителния си режим

Добавянето на фибри може да промени начина, по който тялото ви обработва въглехидратите. Фибрите забавят скоростта, с която се усвояват въглехидратите. Това от своя страна означава, че въглехидратите в крайна сметка отиват за зареждане на мускулите с гориво (гликоген). Приемането на около 30-50 грама фибри на ден е напълно достатъчно.

Използвай Омега 3

Включването на омега-3 мастни киселини, ще насърчи бързата загуба на мазнини. Един от основните механизми, чрез които омега-3 мастните киселини работят за намаляване на телесните мазнини е чрез конвертирането им в полезни простагландини.
Простагландините са хормоноподобни вещества, които могат да стимулират термогенезата. В едно проучване от „Virginia Commonwealth University“ (Ричмънд) се установява, че омега-3 мастните киселини предотвратяват съхраняването на мазнините от храната като телесна мазнина.