Как да понижим холестерола без лекарства

Холестеролът е вещество, което присъства във всяка клетка на тялото. Тялото ни се нуждае от него, за да може да изгради клетъчни мембрани и да произведе половите хормони естроген и тестостерон, витамин D, както и жлъчните киселини, които помагат на тялото да усвоява мазнините. Въпреки че холестеролът поддържа много основни телесни функции, наличието на твърде високи нива на LDL („лошия“ холестерол) може да увеличи риска за сърдечни заболявания, сърдечен удар и инсулт.

Понижаването на нивата на LDL може да стане по напълно естествен начин – чрез промяна в диетата и начина на живот. За да поддържаме нивата му в норма е достатъчно да предприемем следните промени:

Избягване на трансмазнините – Трансмазнините повишават липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол, като в същото време намалят нива на липопротеините с висока плътност (HDL) холестерола. С такъв вид мазнини са маргаринът,частично хидрогенираните растителни масла, някои преработени и предварително опаковани храни, както и пържените храни.

Намаляване на наситените мазнини – Консумирането на твърде много наситени мазнини повишава нивата на „лошия“ холестерол. Излишъкът от LDL холестерол се натрупва и образува твърди отлагания в артериите, което може да доведе до състояние, наречено атеросклероза. Източници на наситените мазнини са червените меса, свинското, кожата на пилето, маслото, сиренето и млечните продукти, палмовото и кокосово масло.

Увеличаване на мононенаситените мазнини –Богати на мононенаситени мазнини са зеленчуците, ядките и рибата. От растителните масла са подходящи маслиновото, фъстъченото, сусамовото и слънчогледовото.

Увеличаване на полиненаситените мазнини, включващи Омега-3 и Омега-6 мастни киселини – Консумацията на тези мазнини намалява нивата на LDL холестерола, без да влияе на HDL холестерола. Подходящи са ореховите ядки, риба (сьомга, риба тон и пъстърва), соево, царевично и слънчогледово масло.

Консумация на повече разтворими фибри – Разтворимите фибри не само поддържат храносмилателното здраве, но също така понижават нивата на LDL холестерола и насърчават цялостното здраве на сърцето. Богати на разтворими фибри са плодовете, зеленчуците, бобовите и пълнозърнести храни.

Билки – Сред билките, които нормализират нивата на холестерола са бял трън, чесън, бабини зъби, джинджифил, сминдух, коприва, зелен чай. Букет от тези лековити растения се съдържа в натурални добавки „Холерлоу. Продуктът е произведен в България и е без странични действия.