11 билки и добавки срещу депресия

Депресията е разстройство на настроението, което засяга огромен брой от хората в съвременния свят. Смята се обаче, че реалният брой надхвърля всякакви официални оценки, тъй като много хора с депресия не търсят лечение по различни причини.

По-долу са дадени петте класификации на депресивните разстройства, които споделят характеристики като тъга, раздразнение, чувство на празнота и когнитивни промени, които засягат начина на живот:

  • голямо депресивно разстройство (ГДР)
  • нарушение при контрола на настроението
  • персистиращо депресивно разстройство
  • предменструално дисфорично разстройство
  • депресивно разстройство поради друго медицинско състояние

Депресивните разстройства се лекуват с лекарства и психотерапия. Промените в начина на живот, включително прилагането на диети и приемането на някои добавки, също могат да помогнат на хората с депресия.

Например, изследванията показват, че специфични витамини, минерали, билки и други съединения могат да бъдат особено ефективни за подобряване на симптомите на депресия.

Тази статия изброява 11 добавки, които могат да бъдат от полза за хората с депресия.

1. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мазнините са основни мазнини, което означава, че трябва да ги набавяте от диетата си. Някои проучвания показват, че омега-3 добавките могат да помогнат за лечение на депресия .

Анализ от 2020 г. на рандомизирани контролни проучвания, включващ 638 жени, установява, че добавките с омега-3 мастни киселини значително подобряват депресивните симптоми при бременни и жени, които са родили наскоро.

В проучването добавките с по-високо съотношение на ейкозапентаенова киселина (EPA) към докозахексаенова киселина (DHA) са особено ефективни. EPA и DHA са два вида омега-3 мастни киселини, и двете често срещани в морските дарове.

Друг преглед на 26 проучвания, включващи общо 2160 участници, установява, че омега-3 добавките оказват цялостен положителен ефект върху лечението на депресивните симптоми.

По-конкретно, изследователите стигат до извода, че омега-3 комбинирани добавки, които съдържат 60% или повече EPA в доза от 1 грам или по-малко на ден, са най-ефективни.

Въпреки че тези констатации са обещаващи, други проучвания наблюдават смесени резултати. Например, проучване от 2019 г. установи, че добавките с омега-3 не намаляват симптомите на депресия при деца и юноши с ГДР.

Като цяло добавките с омега-3 се понасят добре и са здравословно допълнение към вашата диета, ако в нея липсва прием на по-мазна риба. Те също могат да помогнат за лечение на депресия при определени ситуации.

НАКРАТКО

Добавките с омега-3 могат да помогнат за лечение на депресия при определени случаи, но са необходими повече изследвания.

2. NAC (N-ацетилцистеин)

NAC е предшественик на аминокиселините L-цистеин и глутатион. Глутатионът се счита за един от най-важните антиоксиданти във вашето тяло и критичен за регулиране на възпалението и защита на клетките от окислително увреждане.

Доказано е, че приемането на NAC предлага няколко ползи за здравето , включително повишаване на нивата на глутатион в тялото ви.

Изследванията показват, че хората с депресия са по-склонни да имат по-високи нива на възпалителни цитокини като С-реактивен протеин, интерлевкин-6 и фактор некроза на тумора-алфа. Приемът на NAC може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на депресивните симптоми.

Нещо повече, NAC може да подобри дисрегулацията на невротрансмитерите при тези с психични разстройства. Дисрегулацията на невротрансмитери като допамин и глутамат може да бъде свързана с разстройства на настроението и шизофрения, наред с други състояния.

И накрая, преглед от 2016 г. на пет проучвания заключава, че лечението с NAC значително намалява симптомите на депресия и подобрява функционирането при хора с депресия в сравнение с плацебо лечението. Освен това добавките NAC бяха безопасни и се понасяха добре.

Смята се, че дози от 2–2,4 грама на ден помагат за лечение на психиатрични разстройства като депресия.

НАКРАТКО

NAC добавките могат да намалят депресивните симптоми и да подобрят функционирането при хора с депресия.

3. Шафран

Шафран

Шафранът е ярко оцветена подправка, пълна с антиоксидантни съединения, включително каротеноидите кроцин и кроцетин. Интересното е, че шафранът показа обещание като естествено средство за лечение на депресия.

Проучванията са установили, че той повишава нивата на повишаващото настроението невротрансмитер серотонин в мозъка. Макар да е неизвестно как точно работи този процес, се смята, че шафранът инхибира обратното поемане на серотонин, като по този начин го задържа по-дълго в мозъка.

Анализ на пет рандомизирани контролирани проучвания установява, че допълването с шафран значително намалява симптомите на депресия при възрастни с ГДР в ​​сравнение с плацебо лечения.

Нещо повече, прегледът установи, че добавките с шафран са с подобна ефективност при намаляване на депресивните симптоми като антидепресанти.

Изследователите обаче признаха, че са необходими по-големи проучвания с по-дълги периоди на проследяване, за да се оцени по-добре способността на шафрана да помогне за лечение на депресия.

НАКРАТКО

Добавките от шафран показват обещание като естествено лечение за депресия. Изследванията обаче продължават и са необходими по-големи, по-дълги проучвания, преди да могат да се направят силни сътресения.

4. Витамин D

Витамин D е изключително важно хранително вещество, което играе много важни роли във вашето тяло. За съжаление много хора нямат достатъчно нива на витамин D, включително хора с депресия.

Изследванията показват, че хората с депресия са по-склонни да имат нисък или недостиг на витамин D. Тези със заболяване са склонни да имат по-ниски нива на витамин D от общата популация, а хората с най-ниски нива са склонни да имат най-значимите депресивни симптоми.

Витамин D може да се бори с депресията чрез няколко механизма, включително намаляване на възпалението, регулиране на настроението и защита срещу неврокогнитивна дисфункция.

Преглед през 2019 г. на четири рандомизирани контролирани проучвания установи, че добавките с витамин D водят до клинични ползи при хора с тежка депресия.

Освен това проучване от 2020 г. при хора с депресия, които са с дефицит на витамин D, установява, че получаването на единична инжекция от 300 000 IU витамин D заедно с обичайното им лечение значително подобрява депресивните симптоми, качеството на живот и тежестта на заболяването.

Преглед на 61 проучвания от 2020 г. обаче заключава, че въпреки че нивата на витамин D са свързани със симптомите на депресия и добавките могат да помогнат, необходими са повече доказателства, преди витамин D да бъде препоръчан като универсално лечение за депресия.

НАКРАТКО

Проучванията показват, че добавките с витамин D могат да бъдат от полза за хората с депресия. Необходими са обаче повече изследвания, преди то да може да бъде предписано като стандартно лечение за депресия.

Top of Form

Bottom of Form

5. Родиола (Rhodiola rosea)

Родиола е билка, свързана с различни потенциални ползи за здравето, когато се приема под формата на добавка. Те включват намалени депресивни симптоми и подобрена реакция на стрес, което може да помогне на тялото ви да се адаптира към стресови ситуации.

Билката може да упражнява антидепресивни ефекти чрез способността си да подобрява комуникацията на нервните клетки и да намалява свръхактивността на оста хипоталамус-хипофиза-адренокортикал (HPA).

Оста HPA е сложна система, която регулира реакцията на стрес на вашето тяло. Изследванията показват, че свръхактивността на оста HPA може да бъде свързана с голяма депресия.

Някои проучвания показват, че добавянето на родиола може да е от полза за тези с депресия.

Например, проучване при 57 души с депресия установи, че лечението с 340 mg екстракт от родиола на ден в продължение на 12 седмици води до клинично значимо намаляване на симптомите на депресия.

Нещо повече, докато лечението с родиола е по-малко ефективно от антидепресанта Сертралин, то причинява много по-малко странични ефекти.

Друго проучване установи, че добавка, съставена от родиола и шафран, значително намалява симптомите на депресия и тревожност при възрастни с лека до умерена депресия след 6 седмици.

НАКРАТКО

Rhodiola може да намали симптомите на депресия, когато се използва самостоятелно или се комбинира с шафран.

6. Витамини от група В 

Витамините от група В играят важна роля в неврологичната функция и регулирането на настроението. Витамините от група В, включително фолат, В12 и В6, са необходими за производството и регулирането на невротрансмитери като серотонин, гама-аминомаслена киселина (GABA) и допамин.

Изследванията показват, че недостигът на витамин В12 и фолиева киселина може да увеличи риска от депресия и допълването с тези хранителни вещества може да помогне за намаляване на симптомите на депресия при определени популации.

Например, фолиевите добавки могат да намалят симптомите на резистентна към лечение депресия при деца и възрастни, които имат генетична мутация, която засяга метаболизма на фолатите.

Доказано е също, че добавянето на витамин В12 намалява симптомите на депресия при хора с MDD, когато се използва заедно с антидепресанти.

Преглед от 2020 г. също така предполага, че приемането на добавки с витамин В12 по-рано може да забави появата на депресия и да подобри ефектите на антидепресантите.

Установено е също, че витамин В6 подобрява симптомите на депресия, когато се използва в комбинация с други хранителни вещества, включително триптофан и форма на витамин В3, наречена никотинамид.

НАКРАТКО

Недостигът на витамин В е свързан с повишен риск от депресия. Витамините от група В, като фолиева киселина и витамините В6 и В12, могат да помогнат за лечение на депресия.

7. Цинк 

Цинкът е минерал, който е от решаващо значение за здравето на мозъка и регулирането на невротрансмитерните пътища. Той също така може да се похвали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Дефицитът на цинк е силно свързан с повишен риск от депресия и тежест на симптомите на депресия.

Един анализ на 17 наблюдателни проучвания установи, че нивата на цинк в кръвта са около 0,12 µg / ml по-ниски при хора с депресия, отколкото при тези без това състояние. Проучването също така свързва по-големия дефицит на цинк с по-силни депресивни симптоми.

По същия начин преглед, включващ четири рандомизирани контролни проучвания, установява, че когато участниците са приемали добавки с цинк заедно с техните антидепресанти, те са имали значително намалени депресивни симптоми.

НАКРАТКО

Цинкът е от съществено значение за мозъчната функция и дефицитът на това хранително вещество може да увеличи риска от депресия. Нещо повече, добавянето на цинк може да намали симптомите на депресия, когато се използва заедно с антидепресанти.

8–11. Други добавки, които могат да помогнат в борбата с депресията

В допълнение към горните добавки, изследванията показват, че следното може да е от полза за тези с депресия.

8. S-аденозилметионин (SAMe)

SAMe е съединение, съдържащо сяра, което е обещаващо при лечението на депресия. Той се намира естествено в тялото ви и играе важни роли във функционирането на мозъка.

Преглед на 8 проучвания от 2020 г. установи, че SAMe, когато се използва самостоятелно или с антидепресанти , подобрява симптомите на депресия при хора с МДБ. Дневните дози варират от 200–3,200 mg, докато времето на лечение варира от 2–12 седмици.

9. Жълт кантарион

Жълт кантарион е популярна билка, която показа обещание за намаляване на симптомите при хора с депресия.

Преглед от 35 проучвания през 2016 г. установи, че лечението с жълт кантарион намалява симптомите при хора с лека до умерена депресия. Въпреки това, добавката не е доказано ефективна за лечение на тежка депресия.

Подобно на много други билки, жълт кантарион има потенциал да взаимодейства с често използвани лекарства. Важно е, че билката може да взаимодейства сериозно с някои антидепресанти, което води до потенциално животозастрашаващи странични ефекти.

10. Магнезий

Магнезият е важен минерал, който може да е от полза за хората с депресия. Дефицитът на магнезий е често срещан сред хората с депресия и изследванията показват, че допълването с него може да намали симптомите на депресия.

Рандомизирано проучване при 126 души с лека до умерена депресия установява, че приемането на 248 mg магнезий на ден в продължение на 6 седмици значително подобрява симптомите на депресия в сравнение с плацебо.

11. Креатин

Креатинът е органична киселина, която играе важна роля за поддържането на мозъчната енергия, наред с други функции . Смята се, че променените нива на мозъчна енергия участват в развитието на депресия.

Някои проучвания показват, че добавянето на 2-10 грама креатин на ден може да намали симптомите при хора с ГДР.

Източник: https://fitnesizdrave.com/