Лечебни свойства Бяла върба

Кора на бяла върба: лекарствени свойства и противопоказания за употреба

В продължение на много векове върбата е била известна като лечебен дар от природата. Частите й се използват за лечение на различни заболявания. Най-ценната е кората, която има богат биологичен състав. В началото именно тя намира широко приложение сред народните лечители и хомеопатията, а по-късно е призната за официален сегмент в медицината. Древните хора в своите традиции приписват на върбата магически сили. Египтяните са я хвърляли в погребалните кладати, гърците са я свързвали с кралица герой. В писанията на тези народи дървото често е посочено като задължителен ритуален атрибут, който прогонва злото, предпазва от магьосничество и изцелява от болести. Арабите са използвали сока от кората на бялата върба за лечение на проблеми с ушите и отоци. През Средновековието европейците са третирали брадавици и мазоли с пепел от върба. В много страни дървото е символ на търпението.

В Русия върбата става най-популярна след приемането на християнството. Клоните му заменят листата на палмите, с които поздравяват Исус в Йерусалим. Дървото е наречено върба и му посвещават цял празник – Цветница. Седмица преди Великден хората внасят върба в къщата с домовете си, вярвайки, че тя ще спаси близките от неприятности.

През 19 век кората на бялата върба е изучена в Мюнхен от Андреас Бюхнер. Той открива високо съдържание на салицилова киселина във влакната. След работата на химиците и фармацевтите Гастън Леру, Рафаел Пириус, Херман Колиер, салициловата киселина започва да се извлича от чисти суровини. Това се полага началото на индустриалната употреба.

Вече е доказано, че кората на върбата има над дузина полезни свойства и се смята, че тя е универсално лечебно средство.

Какво е това растение?
Бялата върба (Salix alba lat.) е широколистно дърво, достигащо височина 25 м.. Останалите видове върба (руска, крехка, лилава и др.) са храсти. За лечебни цели се използва кората на белите върби.

Короната на дървото е шатровидна. Младите клони имат пухкаво покритие, старите клони са голи. Листата са копринени със сребрист оттенък, ланцетни. Тъмно сивата кора се характеризира с дълбоки пукнатини. Вкусът на кората е тръпчив, горчив. Цъфтежът е в средата-края на пролетта. Цветчетата са като обеци. Плодът е оформен като в кутия. Семената са с малък размер, летливи.

Бялата върба расте по горските зъбери, по бреговете на водните тела, по пътищата и в дворовете на къщите, където почвата има добра влага. Дървото е непретенциозно и расте свободно в Америка, ОНД, Русия, Африка от субтропиците до Арктическия кръг (с изключение на Далечния Север). Често служи за укрепване на бреговете на долините, реките.

Кората се прибира от март до април, когато започва отделянето на сока и суровините се извличат възможно най-добре. Използват се и млади клони. Материалът първо се суши на слънце, след това се суши във фурна. В тази форма продуктът може да се съхранява до 5 години, без да губи полезни свойства.

Полезни свойства и химичен състав
Кората на върба се използва главно като стягащо средство. Той отлично спира кървенето, дезинфекцира. В допълнение, към активните свойства на продукта се включват:
диуретични,
антипиретични,
антивирусни,
противовъзпалителни,
антиревматични,
болкоуспокояващи и спазмолитични средство,
заздравяване на рани.

Свойства на сърдечно-съдовата дейност на кората
Веществата, съдържащи се в кората, също премахват тежките метали, нормализират холестерола и сърдечно-съдовата дейност. Както вече споменахме, основната полза в състава на суровините е салициловата киселина е, че тя е мощен противовъзпалителен, биологичен антиоксидант. Важно предимство на върбата е липсата на страничните ефекти, присъщи на аспирина, дори да се употребява в големи дози. На второ място по значение са танините.

Останалата част от славата принадлежи на следните компоненти:
Фенолни гликозиди
Те тонизират, укрепват, борят се с бактерии, вируси, премахват излишната вода, намаляват топлината, понижават кръвното налягане.
Флавоноиди
Те ускоряват метаболизма, подобряват храносмилането, регулират пропускливостта на капилярите, намаляват съдовата чупливост, нормализират коагулацията на кръвта и предотвратяват алергии и рак.
Сапонини
Тонизират ендокринната система, лекуват безплодието.
Етерични масла
Те успокояват нервната система, подобряват чревната подвижност, заздравяват раните и подобряват структурата на косата, ноктите и кожата.
Органични киселини
Нормализират работата на сърдечния мускул, подобряват състава на кръвта.

Показания за употреба
Лечителите винаги са използвали кората от върба доста широко. Природният аспирин обаче се цени и в официалната медицина. Този факт е особено забележим в Германия. Не само хомеопатите, но и обществените здравни служби по света препоръчват продукт за лечение на следните заболявания:
малария,
мигрена,
трескави състояния,
ревматични прояви,
гастрит с ниска киселинност,
диария,
подагра,
артрит,
невралгия,
хемороидални новообразувания,
кървене вътрешно и външно,
тромбоза, разширени вени,
бъбречни аномалии
нервни разстройства,
прекомерно изпотяване
кървящи венци, стоматит,
гингивит,
фарингит,
възпалено гърло,
белодробни заболявания
колит,

плеврит,
тахикардия,
хипертония,
заболявания на далака
възпалителни заболявания на гинекологията и урологията.

Има ли вреди и противопоказания?
Лечението на кората на върба ще бъде ефективно само при някои предпазни мерки. Употребата й е противопоказна при:
стомашна язва и 12 дуоденална язва,
гастрит с висока киселинност,
запек,
бременност,
кърмене,
брадикардия,
алергии към аспирин,
уролитиаза,
чернодробна недостатъчност,
За деца под 12 години лекарството не се препоръчва. От 16-годишна възраст е необходима консултация с лекар, за да се избегне синдрома на Рей. По същата причина трябва да се избягва прекомерната употреба по време на настинки или вирусни заболявания, комбинации с лекарства, съдържащи аспирин, лекарства за кашлица.
Необходима предпазна мярка е приемането на комбинирани витамини след лечение с кора от върба. Диуретичните свойства допринасят за премахването на важни за организма микроелементи, соли. Компенсацията се извършва най-добре под наблюдението на лекар.

Форми за дозиране
Кората на бялата върба присъства на съвременния пазар под няколко форми. От натрошена кора можете да приготвите отвари и тинктури, подходящи за поглъщане, вани, лосиони, компреси, гаргари. Смила се и на прах, пресова се в таблетки и капсули. В продажба се предлагат и билкови чайове и тинктури на базата на кора от бяла върба. Най-рядката форма е мехлем – използва се главно за лечение на кожни язви, зарастване на рани.

Източник: http://greenmaster.me/