Как най-лесно да се отървем от излишните килограми?

Нека си признаем, излишните килограми са тема, която е била на дневен ред в един или друг етап от живота на всеки от нас. Почти няма човек, който да не е изпитвал известна доза разочарование, когато се е поглеждал в огледалото и тук въобще не говорим за акне или бели коси. Точно така, става въпрос за тези упорити излишни килограми, които идват неканени и отказват да си тръгнат.

Днес, излишните килограми не са никак рядкост. Всъщност, в световен мащаб, над половината от населението е с наднормено тегло, а една трета страда от затлъстяване. За жалост, картината в България не е по-различна. Това обаче не бива да ви отчайва. Всичко, което трябва да направите, е да се заредите с позитивизъм и да направите някои незначителни промени в начина си на живот и хранене. Но какви по-точно? В следващите редове ще ви подскажем.

Как най-лесно да се отървем от излишните килограми?

Ето че дойде време да си отговорим и на основния въпрос, а именно как най-лесно да се отървем от излишните килограми. По-долу ще ви предложим 3 от най-лесните за изпълнение съвети, които не само ще ви помогнат в борбата с излишните килограми, но и ще повишат общото ви физическо, психическо и емоционално благосъстояние. И така, нека започваме. 

  1. Увеличете нивото на физическата си активност 

Редовната физическа активност е една от най-добрите приятелки на здравословното тегло. А, както сигурно се досещате, застоялият начин на живот е неговият най-голям враг. Движението е изключително важно, ако искате да се радвате на оптимално тегло, добро здраве и пълноценен живот.

Спортувайте редовно, разхождайте се, практикувайте градинарство, карайте колело или каквато и да е друга активност, само не се застоявайте пред телевизора или на масата. Използвайте стълбите, вместо асансьора или колелото, вместо автомобила. Слезте няколко спирки по-рано и извървете оставащото разстояние пеша.

Намерете си физически занимания, които ви допадат най-много и ги практикувайте колкото можете повече. Защо не опитате с бягане, каране на колело, водни спортове, тенис на корт, волейбол, футбол, планинарство или градинарство. За да се избавите от излишните килограми, стремете се да спортувате поне по 30 минути всеки ден и да изминавате поне по 6000 крачки. 

  1. Намалете консумацията на калории 

Прекалено високият прием на калории е друга често срещана причина за наличието на излишни килограми. Висококалоричните храни и големите порции водят до калориен излишък, което е предпоставка за трупане на мазнини и развитие на наднормено тегло.

За да се отървете от излишните килограми, избягвайте приема на висококалорични храни, като пържено, преработени меса, захарни изделия и газирани напитки. Вместо това, наблегнете на бобовите култури, пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. Използвайте по-малка посуда, дъвчете бавно и продължително. Спрете да се храните, когато се чувствате на около 80% пълни.

Но по колко калории трябва да приемаме дневно, за се предпазим от натрупването на излишни килограми? Ами отговорът на този въпрос е индивидуален за всеки един от нас. Дневният калориен прием зависи от няколко съществени фактора, като тегло, възраст, пол, височина и ниво на активност.

С помощта на този калориен калкулатор, можете лесно и бързо да изчислите вашият дневен прием на калории, според вашите индивидуални нужди и цели. 

  1. Пийте достатъчно вода

Знаете ли, че над 65% от вашето тяло се състои от вода? Водата е навсякъде и във всичко. Без вода, животът на Земята би бил невъзможен. Водата участва в строежа на всяка една клетка и всеки един орган. Тя е важна част от почти всички телесни функции и реакции и е тясно свързана с поддържането на оптимално тегло. Ето защо, ако желаете да се отървете от излишните килограми, трябва да приемате достатъчно вода.

Пийте минимум по 2 литра вода на ден. Приемайте чаша вода непосредствено преди хранене. Дръжте бутилката с вода до вас по всяко време и отпивайте често. Не разчитайте единствено на чувството си на жажда, тъй като този механизъм е все още в процес на еволюция.

В заключение 

Излишните килограми могат да споходят всеки един от нас и то по всяко време. Малцина са тези, които могат да се похвалят с доживотна застраховка срещу наднорменото тегло. Добрата новина е, че поддържането на здравословно тегло е по-лесно отколкото се смята. Това се важи и за вас. Всичко, което трябва да направите, е да осъзнаете, че отслабването не е спринт, а е по-скоро маратон и да обуете маратонките за дълго бягане. С други думи, създайте си здравословни навици, които можете да следвате до живот и то с лекота.

Ако желаете да се отървете от излишните килограми и да постигнете дълготрайни резултати, увеличете движението, хранете се здравословно, пийте повече вода, намалете приема на калории, набавяйте си достатъчно сън и избягвайте прекомерния стрес.

Живейте здравословно!