Какво е психодинамична психотерапия?

психотерапия

Терапията с психотерапевт може да ви помогне да оцените по-добре това, което сте преживели в миналото, за да сте сигурни, че напредвате положително. Това не винаги ще бъде лесен процес, но определено е нещо, което можете да постигнете, ако попаднете на професионален психотерапевт и бъдете постоянни.

За кого е най-подходяща психодинамичната психотерапия?

Ако мислите за този вид терапия или се чудите дали е за вас, трябва да знаете как обикновено се използва. В повечето случаи този вид терапия се използва за пациенти при лечение на депресия или друг вид сериозно психологическо разстройство. Хора, които се борят да създадат смислени, лични отношения или такива, които не разбират смисъла на живота си. Нещо повече, този вид терапия може да се използва при лица, които имат вид хранително разстройство, или такива, които може да страдат от пристрастяване или тревожни разстройства.

Казано по-просто, този вид терапия е вид терапия с разговори. Психодинамичната психотерапия се счита за много подобна на това, което се нарича психоаналитична терапия. Това е задълбочен метод, който се използва за насърчаване на участниците да говорят и да споделят за себе си и своите взаимоотношения и взаимодействия. Този вид терапия се фокусира върху начина, по който пациентът реагира и взаимодейства със света около него. Това не означава непременно света като цяло, а света, към който принадлежи пациентът.

Получаване на правилната психотерапевтична помощ

За всеки, който се занимава с този вид терапия и който получава този вид терапия, важното е да разбере, че тя се фокусира върху изказването на вашето мнение. Пациентът се насърчава от психотерапевт да каже абсолютно всичко, което иска. Това могат да бъдат положителни или отрицателни неща. Това може да са страхове или мечти. Това може да са фантазии или проблеми в живота им. Без значение какво мисли пациентът, той трябва да го произнесе на глас и след това да се опита да го преодолее или да се опита да го разбере. Всички тези неща помагат на пациента да премине и да преодолее някои от симптомите си.

Това, което е важно в тази психотерапия, обаче не е само опитът да се преодолеят симптомите, но и да се изгради самочувствие и да се разберат какви са способностите на индивида и да се намерят начини за тяхното използване. Пациентът трябва да може да се научи как да изгражда силни взаимоотношения и как да продължи да изгражда тези отношения през целия си живот. По принцип този вид терапия продължава около година или по-малко, но може да се проведе и по-дълго, ако пациентът продължава да прави крачки напред и иска да продължи сесиите.

Ключът тук е, че ще разпознаете и преодолеете негативните чувства или дори потиснатите емоции. Правите това чрез процес на признаване и разбиране и след това изразяване на тези чувства. В края на краищата не можете да преодолеете или да преминете през нещо, което не признавате. На пациента това ще му помогне в отношенията напромер. Това също ще помогне да разберат как нещата, случили се по-рано в живота им, продължават да влияят върху начина, по който правят всичко – от вземането на решения до създаването на силни взаимоотношения с другите.