Каква е разликата между лате и капучино?

капучино

Някои хора са почитатели на класиката и предпочитат да започват сутрините си с ароматно еспресо. Други обаче са открили страхотната комбинация на кафе и мляко, което придава по-мек и нежен вкус на любимата ви напитка. Най-популярните кафе напитки, които включват в състава си мляко и които ще откриете в почти всяко заведение, това са капучино и лате. За непрофесионалистите разликите между двете напитки може би не са съществени. Но за истинските любители на ароматната напитка и още повече за професионалните бариста, разликата е значителна.

Ако някога сте се чудили каква точно е разликата между лате и капучино, в следващите редове ще ви разкрием малките детайли, които открояват две от най-известните еспресо напитки. Вижте кои са те и впечатлете приятелите си с интересни факти, следващия път, когато споделите чаша кафе в любимо заведение!

Лате и капучино – къде е разликата?

Вече ви споменахме, че и двете напитки се приготвят от еспресо в компанията на мляко. По специално топло мляко и млечна пяна. Без да изпадаме в детайли, ще ви кажем, че има две основни различия. При традиционното капучино има равномерно разпределение на еспресо, топло мляко и пяна. От друга страна, латето има много повече топло мляко и  само лек слой пяна. Също така, ако пиете капучиното в прозрачна стъклена чаша, ще забележите, че има отчетливо разделение на слоевете – кафе, мляко и пяна. Докато при латето, еспресото и мляко се смесват заедно, а на повърхността остава тънък слой пухкава пяна.

Как се приготвя класическото капучино?

Капучиното набира голяма популярност в периода между Първата и Втората световна война. Напитката се приготвя с един или два шота еспресо. След това следва слой топло мляко, а на върша остава плътен слой млечна пяна, която остава т.нар. “мустачки”, когато отпиете от чашата. Капучиното се отличава със своята изтънчена кадифена текстура, която го превръща в любимо на много почитатели на кафето.

Професионалният бариста ще ви издаде, че тайната на перфектното капучино се крие в перфектното съотношение между кафе и мляко и пяна. Пяната трябва да е половината от цялата напитка. Това е много важно не само за визията, но и за вкуса.

Как се приготвя лате?

Основата на тази напитка е същата като при капучиното – една или две дози еспресо. Има различни вариации на приготвяне, имайки предвид, че латето придобива популярност през последните две десетилетия. Основното е, че към еспресото се добавя топло мляко в съотношение 1:2. След това се добавя и малко млечна пяна. Латето има още по-мек и ясно изразен млечен вкус. Обикновено се предпочита от хората, които не са свикнали да консумират чисто кафе и го намират за много силно.

В заведенията днес, латето може да се намери и в различни подсладени варианти с овкусители – карамел, шоколад, ванилия и др.

Не е нужно да сте професионален бариста, за да си ги приготвите вкъщи. Нужно ви е само мляно кафе или кафе на зърна, което да смелете вкъщи, мляко и малко търпение! Открийте всичко нужно за приготвянето на вкусно капучино или лате на Coffeespot!