Вода и отслабване

Ново обзорно изследване, което обхваща няколко предишни, направени от различни учени, утвърждава теорията, че хората, които пият повече вода, отслабват по-бързо. Известно е, че въпросът, колко вода трябва да се пие, винаги е вълнувал отслабващите.

В едно от изследванията е направен опит да се определи по кое време е най-добре да се пие вода – преди ядене или преди тренировка. В изследване на немските учени пък е проучван въпросът дали хората въобще се интересуват от влиянието на водата върху отслабването и въобще върху качеството на живота им. В някои други проучвания на дневен ред е бил вечният въпрос какво количество вода е минимума и т.н.

В обзорното изследване са направени 11 експеримента. Три от тях недвусмислено показват, че ако човек е на диета за отслабване, повишеното количество вода съдейства за по-бързата загуба на тегло.

Експериментите показали, че хора на средна възраст и по-възрастните от тях, които изпивали по две чаши вода преди хранене, загубили средно по 4 килограма повече спрямо тези, които не пиели вода преди ядене.

Другият експеримент, касаещ само жени, доказал, че дамите, които увеличили приема на вода по време на диета си, свалили значително повече килограми от тези, които приемали около 1 литър на денонощие.

Според учените водата подтиска чувството за глад – те не са открили пряка връзка между водата и загубата на тегло.

Имат обаче предположение – водоиндуцираната термогенеза. Идеята се състои в това, че питейната вода сама по себе си увеличава разхода на енергия в човешкото тяло. Този ефект на енергозагуба засега не е добре изучен и предстои много работа около изясняването му. На този етап всичко е предположение за връзката между водата и разхода на енергия, вследствие на което процесът на отслабване се ускорява.

Медиците препоръчват на жените да приемат 2,6 литра вода, а на мъжете – 3,5 литра ежедневно, като това количество трябва да се събира от храна и допълнително изпита вода.

Изследванията по въпроса за влиянието на водата продължават, защото учените са убедени, че има аспекти, които предстои да бъдат открити.

Източник: https://fitholic.bg/