В какво облекло е най-здравословно да спим?

Спането е свещен ритуал за повечето от нас, като всеки човек си има своя собствена рутина и дрехи, в които се чувства комфортно, докато се е пренесъл в страната на сънищата. 

За някои представители на нежния пол няма нищо по-добро от дамски пижами, закупени от качествен онлайн магазин като https://bulbel.bg/ , в които да се чувстваме комфортно и удобно. Други предпочитат да спят по бельо, нощница или дори без дрехи, когато климатът и обстоятелствата го позволяват. За мъжете положението е относително сходно, като на пръв поглед те не отдават толкова голямо значение на нощното си облекло, а по-скоро носят това, което им попадне под ръка и им е относително удобно. 

Но любопитно ли ви е какво е становището на науката по отношение на въпроса какво нощно облекло е най-подходящо за хората от здравословна гледна точка? Спойлер – критериите се оказват много по-универсални, отколкото изглежда на пръв поглед. 

Материалът е важен и памукът не винаги е панацеята, за която сме свикнали да го считаме

Колкото по-естествена е материята на изработка, толкова по-добре. Синтетиката е враг на нашия комфорт както в обичайното ни дневно облекло, така и в нощните му разновидности. 

Важно е и да развенчаем и един мит, свързан с памука, а именно че той е най-добрата материя за производство на нощни облекла. Съществуват и други такива, които позволяват на кожата да диша в доста по-висока степен и регулират телесната температура по-ефективно. Подобни естествени съвременни материали най-често са изработени от модал (преработени букови дървета) или директно от растения като бамбук, евкалипт и други.

Свободата е ценност, към която трябва да се стремим, дори и докато спим

Никога не носете впити дрехи по време на съня си – винаги се старайте да се чувствате свободно и комфортно в тях. Прекалено стегнатите модели могат да попречат на кръвообращението ви и да ви схванат, нанасяйки ви здравословни щети. В допълнение, подобно облекло понижава равнището на мелатонин, което може да направи съня ви неспокоен и да ви попречи да си починете пълноценно. 

Изберете правилния модел и кройка

От предходните две точки следва логичният извод, че материята и кройката са важни, затова трябва да ги подбираме внимателно според индивидуалните си особености и предпочитания. Пазарът изобилства от детски, дамски и мъжки модели нощно облекло, съставено от различен брой части, с конкретни функционални особености и предимства. Едни се обличат по-лесно, други топлят повече, трети са по-красиви. Всеки един следва да прецени какви характеристики са важни и да се насочи към тях.

Чорапи – със или без тях, това е въпросът

В стандартна ежедневна ситуация признаването на факта, че носите чорапи в леглото, принципно би ви донесло известна доза добронамерен присмех или откровено неразбиране. Тук е моментът обаче да обърнете модела и да обясните на невежите, че чорапите всъщност благоприятстват вашия сън. Как?

Магията на чорапите е много проста – те ви стоплят осезаемо и по този начин разширяват кръвоносните ви съдове, което охлажда тялото и се явява сигнал към мозъка, че е време да се спи. Следователно, хората, които носят чорапи по време на дрямка, заспиват много по-бързо.