Пет скрити травми, които могат да възникнат вследствие на ПТП

Обстановката по пътищата е динамична, напрегната и често непредсказуема, като статистиките за различни по мащаб пътнотранспортни произшествия (ПТП) стават все по-плашещи. 

В тази връзка решихме да представим обобщение на петте най-разпространени скрити травми, причинени от инциденти с автомобили, базирано на общодостъпни данни от статистики на пътна помощ и чуждестранни медицински институции. Ето кои са те. 

Увреждания на врата

Т.нар. камшичен удар, или внезапното неволево движение на врата назад и после напред, е едно от най-честите физически последствия от катастрофи с човешко участие. Своевременното откриване и лечение на проблема, често включващо обезболяващи и физиотерапия, би предотвратило дългосрочните му прояви. 

Увреждания на мозъка

Сътресението на мозъка също е масово разпространено последствие от ПТП. Симптомите му са главоболие, замаяност, липса на спомени, гадене, шум в ушите, обърканост, умора. Лечението е индивидуално и следва да бъде започнато веднага след установяване на състоянието. 

Увреждания на гърба

По-леките травми в гърба също понякога са трудни за забелязване и не се проявяват веднага. Най-честите индикатори за тяхното наличие са изтръпване, болка в гърба или дори моментна парализа. Ако не се третират, с времето могат да се превърнат в перманентно състояние. 

Травми в меките тъкани

Травмите на рамото, лакътя и китката също са разпространени последствия и може да не се установят веднага. Поради забавения отговор пациентът може дори първоначално да не свърже болката с преживения инцидент, но с времето и правилното лечение всичко е абсолютно обратимо.

Вътрешни кръвоизливи

Вътрешните кръвоизливи също са трудни за забелязване и нерядко не се установят веднага, но пък крият по-висока непосредствена опасност за човека в сравнение с другите сценарии. За съжаление симптомите им се проявяват едва когато пациентът вече е в по-тежко състояние и има нужда от незабавна помощ. 

Ако сте преживели ПТП, не се колебайте, а потърсете незабавна медицинска помощ, независимо дали усещате здравословни проблеми, или не. Може да се окаже животоспасяващо.