Вредят ли сексиграчите на нашето здраве?

За хората на XXI век не е тайна, че множество двойки разнообразяват интимния си живот, като ползват различни играчки за възрастни. Във времена, когато сексът е изключително достъпно удоволствие, именно те са един от вариантите за поддържане на искрата в дългосрочна моногамна връзка, което е и основната причина броят на ползвателите им да се увеличава. Попкултурни феномени като “Петдесет нюанса сиво” също допринасят за промените в статистиката. 

Тук е моментът обаче да си зададем някои допълнителни въпроси. Крие ли продължителната им употреба рискове за нашето здраве? Могат ли класически приспособления като анални разширители, които на пръв поглед звучат неприятно и дори опасно, да ни причинят някакви реални физически увреждания? Нека разберем какво казват специалистите. 

Вредят ли сексиграчките на здравето?

Подобно на много други приспособления, сексиграчките не са опасни, стига да се използват по предназначение и да се почистват редовно. В противен случай могат да са предпоставка за поява на болести, кожни раздразнения и бактерии, дори по кръвен път. Избягвайте да ги споделяйте с други хора, а се придържайте към личната им употреба. 

Освен чисто хигиеничните рискове, които крият сексиграчките, съществуват и още няколко производни такива:

  • Риск от некачествена изработка и опасни материали, които да доведат до натрупване на токсини в тялото ни, алергии, обриви и други;
  • Риск от повишено разпространение на болести, ако ги използваме с ненадежден партньор;
  • Риск от неправилна употреба, несъобразена с добрите практики и инструкциите на продукта;
  • Риск от появата на понижена чувствителност вследствие на продължителна употреба на вибриращи уреди в дадената зона.

Могат ли сексиграчките да са полезни за здравето?

Оказва се, че сексиграчките, ако бъдат използвани правилно, могат да имат изключително добро въздействие както за мъжете, така и за жените. Освен че използването им дава повод на двата пола да комуникират по-ефективно и да изразяват по-категорично сексуалните си нужди и преференции, има и други, чисто физиологични позитиви за организмите им. 

Плюсове от употребата им за мъже

Първият и основен позитив е, че увеличават качеството на половия акт и засилват положителното усещане от кулминацията. Нещо повече – множество болести на половата система могат да се повлияят добре от подобни атрибути. Примери за такива са еректилна дисфункция, преждевременна еякулация, липса на либидо и следоперативни проблеми на интимните органи.

Според мнозина специалисти използването на сексиграчки за подобряване на сексуалното удоволствие и оргазъм помага и в по-нетипични области като: по-добър сън, повишен имунитет, облекчаване на хронични болки, намаляване на стреса, оптимизиране работата на мозъка и паметта. 

Плюсове от употребата им за жени

Сексиграчките могат да бъдат полезни при лечението на симптоми на менопауза като вагинална атрофия, вагинална болка и стягане на мускулите. Подобно стягане може да е породено от различни фактори като вагинизъм, вулводиния, лихен склерозус, лечение на рак или други хирургични интервенции, неврологични състояния като множествена склероза, липса на възбуда и ниско либидо.

Установено е, че сексиграчките помагат и при безсъние и лошо кръвообращение, като едновременно с това предотвратяват образуването на така разпространените при дамите образувания във вагиналната област. 

В заключение можем да кажем, че темата за сексиграчките е доста обширна и със сигурност има повече от една гледна точка по въпроса. Въпреки явните им и недотам явни ползи, съществуват някои негативи и странични ефекти, рискът от които не може да бъде пренебрегнат. 

Затова ви съветваме, ако желаете да закупите подобен артикул, проучете в детайли кой точно е най-подходящият вид за вас като личност или за връзката с партньора ви и не се колебайте да инвестирате средства в качествена и утвърдена марка. Ползвайте и консултация от специалист, ако е необходимо, за да сте сигурни, че няма да сте засегнати от нито едно негативно последствие, а напротив – ще се възползвате максимално от всички позитиви, които тази алтернатива предлага.