Как да тренирате ума си?

Тренировките за ума имат два основни принципа – разнообразие и любопитство. Когато нещо, което правите, ви стане втора природа и го правите по инерция, трябва да направите промяна. Ако можете да решавате судоку насън, значи е време да преминете към ново предизвикателство. Любопитството ви към света около вас и как работи той, ще накара мозъка ви да работи бързо и ефективно. Използвайте идеите по-долу, за да тренирате успешно ума си.

Игрите са чудесен начин да дразните и предизвиквате мозъка си. Судоку, кръстословици и електронни игри могат да подобрят скоростта и паметта на вашия мозък. Те разчитат на логика, словесни умения, математика и др. Освен това са и забавни. Ще извлечете повече полза, като играете по малко всеки ден. Прекарвайте в игри около 15 минути, а не часове.

Работете с ръцете си. Предизвикайте себе си, започвайки да шиете или да бродирате. Започнете дори ако досега не сте се занимавали с подобна дейност. Бродирането има особена способност да релаксира ума ви, но и да напряга мозъка ви. Докато шиете ще имате време да мислите за всичко онова, за което не ви е оставало време в забързаното ежедневие, но пък ще напрегнете ума си в това да броите колко бода сте направили или трябва да направите. 

Шиенето ще ви направи по-наблюдателни и прецизни към детайла. Освен че ще тренирате ума си, ще сте създали и ваш малък шедьовър, който можете да сложите по-късно на стената си. Разбира се, избирайки най-подходящата рамка от богатия избор рамки за гоблени.

Ежедневната медитация е може би най-великото нещо, което можете да направите за здравето на вашия ум и тяло. Медитацията не само ви отпуска, но и тренира мозъка ви. Създавайки различно психическо състояние, вие ангажирате мозъка си по нови и интересни начини.

Вашият мозък има нужда да ядете здравословни мазнини. Съсредоточете се върху рибено масло от дива сьомга, ядки като орехи, семена като ленено семе и зехтин. Яжте повече от тези храни и по-малко наситени мазнини. Премахнете напълно трансмазнините от вашата диета. 

Разказвайте преживени истории. Историите са начин, по който затвърждаваме спомените, тълкуваме събития и споделяме моменти. Практикувайте разказване, както на нови, така и на отминали моменти, по интересен, забавен и завладяващ начин. 

Изключете телевизора си. Обикновено човек гледа повече от четири часа телевизия всеки ден. Телевизията може да застане на пътя на романтичните ви връзки, както и на пълноценния ви начин на живот. Изключете телевизора си и прекарвайте повече време в живия живот и упражнявайте ума и тялото си.

Тренирайте тялото си, за да тренирате мозъка си. Физическите упражнения също са чудесно упражнение за мозъка. Като движите тялото си, мозъкът ви трябва да научи нови мускулни умения, да оценява разстоянието и да практикува баланс. Изберете разнообразие от упражнения, за да предизвикате мозъка си.

Прочетете нещо различно. Книгите са пълни с безкрайно много интересни герои, информация и факти. Разграничете се от познатите теми за четене. Ако обикновено четете исторически книги, опитайте съвременен роман. Четете чуждестранни автори, класики и произволни книги. Мозъкът ви не само ще тренира, като си представя различни времеви периоди, култури и народи.

Усвояването на ново умение работи за мозъка ви. Паметта ви влиза в действие и научавате нови движения. Четенето на Шекспир, ученето да готвите и изграждането на макет от клечки за зъби, всичко това ще предизвика мозъка ви и ще ви даде нещо, за което да мислите.

Всички обичаме рутината си. Имаме хобита, с които можем да се занимаваме часове наред. Но колкото повече нещо е „втора природа“, толкова по-малко мозъкът ни трябва да работи, за да го направи. За да помогнете наистина на мозъка си да остане млад, предизвикайте го. Променете маршрута си до магазина за хранителни стоки, използвайте противоположната си ръка, за да отваряте вратите и първо яжте десерта.