Ползите за здравето от семейните портрети в дома

Домът е нашата крепост, съставена от безброй елементи със сантиментално и практическо значение. На някои от тях дори сме спрели да обръщаме внимание в хода на времето и сме ги приели за нещо естествено, но не е излишно понякога да се обърнем назад и да оценим каква огромна положителна роля играят те за нас всъщност. 

Пример за такъв предмет са семейните снимки и портрети, които неизбежно присъстват във всяко жилище. Хората обикновено са толкова привързани към тях, че ги поставят в най-красивите рамки за снимки и ги позиционират на централно място в дома, за да са видими за всеки външен посетител и член на домакинството. Какви обаче са невидимите позитиви, които могат да ни донесат?

Увеличават усещането за увереност у децата

Самочувствието на децата е колеблива величина, особено по време на предтийнейджърските и тийнейджърските години. Показването на семейни снимки в дома е чудесен начин да формирате една идея по-солидна основа за увереността им и изграждане на самочувствие отрано, защото ги карат да се чувстват важни, значими и част от по-голяма и сплотена общност.

Допринасят за утвърждаването на личността

В допълнение към по-високата увереност и самочувствие, семейните снимки в дома помагат на децата да развият своята идентичност и самочувствие. Това е особено полезно за деца, които се местят често или се налага да пребивават в приемни домове или осиновители. За тях семейните снимки създават усещане за принадлежност и чувство за сигурност по време на преход в живота.

Децата, отгледани в дом с изложени семейни снимки, имат силно чувство за общност и корени. Изграденото чувство за “аз” може също да помогне на децата и юношите да станат по-осъзнати и в хармония с емоциите си в бъдеще.

Полезни са за психичното здраве на възрастните

Въпреки че показването на семейни снимки има многобройни предимства за развитието на детето, плюсовете му далеч надхвърлят границите на тази крехка възрастова група. Според редица учени образите могат да имат особено силни положителни ефекти върху психичното здраве на застаряващите членове на семейството. Подобно на въздействието върху самоличността на децата, семейните снимки позволяват на по-зрелите да размишляват върху живота си, да поддържат усещането си за това кои са и да си спомнят как се вписват в семейството си.

Представляват здравословен защитен механизъм за преодоляване на стреса

Снимките могат да помогнат на хора от всички възрасти да управляват стреса си. При поява на семейни стресови фактори изображенията предизвикват положителна реакция по време на трудни времена както за възрастни, така и за деца. Например, ако имате лош ден или нужда от почивка, можете да разгледате любимите си снимки като форма на терапия. Можете също да използвате снимки, за да подобрите настроението си, когато възникне конфликт в различни области от живота ви.

В общи линии, полезно е да гледате семейни снимки, когато изпитвате широк спектър от емоции. Например, когато семейството се мести, децата често са сантиментални – специалистите препоръчват да носите предмети като семейни снимки, които могат да им помогнат да се чувстват по-сигурни и стабилни, докато се адаптират към новата среда. Друг често срещан пример е свързан с поведението в двойка. Ако партньорите се карат, връщането към минал споделен спомен води до мощен прилив на допамин и им помага да си спомнят, че невинаги е било така – имало е времена, които са били положително настроени и щастливи. Всичко е кръговрат и отминава.

Затвърждаване на връзките в семейството

Каквото и да става, семействата са основна градивна единица на обществото и се създават, за да останат цели и да устояват на обстоятелствата на околната среда. Изображенията на хората, с които сме споделили един изключително дефиниращ етап от живота си, винаги ще останат в нашата памет и ще ни свързват неразривно с близките ни.