Видове защитна екипировка за здраве и безопасност при високорискови професии

Като деца често обичаме да мечтаем за бъдещата си професия и в главите си я изграждаме до най-малкия детайл. Но поради крехката ни възраст рядко осъзнаваме, че някои работни места са по-опасни от други и изискват вземането на някои предпазни мерки, за да се осигури човешкото здраве и безопасност. 

Как електротехниците се предпазват от работата с токови инсталации? Как миньорите успяват да се съхранят след толкова дълги часове под земята? Как строителите запазват баланс и концентрация на височините, на които се налага да работят? Тайната, освен в характера и мотивацията на отделната личност, е и в правилното оборудване. Нека заедно да проследим кои са най-важните защитни елементи от екипировката на хората със специална професия.

Работни дрехи и защитно облекло

Подходящото работно облекло е изходен елемент при подготовката за упражняване на всяка една относително рискова професия. Понякога е разделено на две най-често под формата на яке и гащеризон, а друг път – едно неделимо цяло. За извършването на някои видове дейности се предвиждат само специални панталони. 

Ролята на работното облекло е да защити допълнително трудещия се, докато изпълнява ежедневните си задачи. Повечето дрехи от подобен тип са изработени с няколко допълнителни пласта здрави влакна, които ги правят по-устойчиви срещу механично въздействие като накъсване или неволно заплитане. Но допълнителните слоеве плат не следва да оказват негативно влияние върху свободата на движение. Добрите дрехи за работа в тежки условия следва да са проветриви, но да не допускат навлизането на случайни частици от околната среда.

Обувки

Обувките за професионалисти трябва да са удобни, да упражняват добро сцепление с повърхността и подметката им да не се плъзга лесно, за да позволят на човека да запази баланс дори и в рискови ситуации. В общия случай също са изработени от специален материал, плат или гума, който допринася за по-добрата механична защита и допълнително предпазване при работа с инструменти.

Каски

Каските са може би най-очевидната защита за професионалистите. Те предпазват от необичайно силно външно въздействие върху една от най-деликатните части от човешкото тяло: главата, в частност черепа и мозъка.

Знаете ли обаче, че различните групи специалисти следва да носят различни цветове каски? Така например с жълти каски се отличават строителните работници, със сини – електротехници и технолози, със зелени – служители по безопасността, с бели – мениджъри, а със сиви – страничните външни наблюдатели. 

Предпазни очила и шлемове

Предпазните очила и шлемове са особено важни за професии като заварчици, електротехници, строителни работници, миньори, оператори на поточни линии в заводи и други. При тях вероятността от появата на частици в околната среда, които да навлязат в крехкото човешко око, е особено голяма, така че няма как да бъдат пропуснати.

Доста често защитата на главата и лицето е комбинирана в едно мултифункционално устройство, състоящо се от каска и очила, което дава допълнителна сигурност на ползващия го.

Ръкавици

Самите ръце, с които се извършва труда, трябва да бъдат подобаващо обезопасени. Ръкавици от плат или от различни вариации на пластмаса следва да присъстват навсякъде, където се борави с опасни химични вещества, тече ток или съществува риск от механично увреждане като удар, нараняване, порязване и други.