Италия планира да забрани пушенето и на открито

Скоро пушенето в парковете, заведенията и на спирките на обществения транспорт в Италия може да стане незаконно. Това гласи нов проект на нормативен акт, подготвян от италианското министерство на здравеопазването. Мярката предвижда и закриване на зоните за пушачи на летищата.

Забраната ще засяга не само обикновените, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия. Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.

Драконовските мерки се налагат, тъй като процентът на пушачите в Италия е сериозен. Според доклад на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, става ясно, че всеки четвърти италианец пуши (24,2% от общото население или общо в Италия има 12,4 млн. пушачи).

Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 г.(43%) и жените от възрастовата група 45-64 г. (24,5%). Документът показва още, че средно на ден на глава от населението се падат по 11,5 цигари.