Пет иновации в сферата на здравеопазването, които променят възприятията ни

Здравето на всеки един от нас, хората, е фундаментална ценност, която желаем да съхраним възможно най-дълго. Това е и причината, поради която човешката цивилизация инвестира толкова много научни и финансови ресурси в справянето с различни болести и поддържане на организма в максимално функционално състояние.

Световното здравеопазване е изключително динамична сфера, която изобилства от стотици революционни новини всеки ден. Кои измежду тях обаче се отличават с иновативност и имат потенциала да променят посоката на човешкото бъдеще?

Регенериране на увредени органи в човешкото тяло

Технологията за регенериране на стволови клетки е в основата на идеята за изкуственото стимулиране към растеж на вече “поизносени” и нефункциониращи органи и тъкани. Разработките в тази посока имат отношение както към процесите на стареене, позволявайки на хрущяла и съединителната тъкан да възобновят растежа си дори след като “им е минало времето”, както и към методиката за трансплантация на човешки органи.

Изкуствен интелект (AI), който успешно диагностицира рак на кожата

Здравеопазването е сфера, която гледа с изключително голяма надежда към развитието на изкуствения интелект като цяло. Един от първите положителни знаци е именно разработеното устройство, което е в състояние да разпознае злокачествен меланом само по снимка.

Ракът на кожата се оказва труден за идентифициране от лекарите и понякога дори и най-опитните сред тях могат да се подведат. AI приспособлението обаче показва около 95% успеваемост, която надвишава човешкия резултат от “скромните” 87%.

Смартфон, който знае кога сте депресирани

Повече от 300 милиона души по света страдат от депресия и близо 800 000 от тях прибягват до отнемане на собствения си живот по данни на Световната здравна организация.

Калифорнийска компания твърди, че специален софтуер е в състояние да диагностицира проблеми с психичното здраве, като анализира начина, по който хората докосват, скролват и кликат по своите смартфони. Оказва се, че това е поведение, което може да предвиди ефективно редица когнитивни черти на личността и моментни настроения.

Освен да разпознаят депресия и други сходни ментални проблеми, телефоните могат и да оказват подкрепа на пациентите чрез предлагане на подходящи приложения или номер на специалист.

Хапчета, които ви информират дали сте ги изпили

Учени създават ново хапче, съдържащо миниатюрен сензор, който записва кога е прието. Информация от своя страна се предава на пластир, носен от пациента, и се препраща към смартфон. По този начин пациентите и лекарите ще имат ресурса да гарантират, че лекарството се приема според нуждите и предписанията – иновация, която вече е внедрена успешно при лечението на шизофрения и други психични заболявания.

Коригиране на “дефектни” гени

Генетичните мутации са причина за повече от 10 000 заболявания при хората, така че способите за коригиране на “грешна” генетична информация са алтернативен начин за справяне със състояния, считани преди за нелечими.

Сърповидно-клетъчната анемия например, при която генетична мутация в червените кръвни клетки предотвратява циркулацията им и уврежда органите, причинявайки инсулт и дори смърт, е едно от многото заболявания, които могат да се третират по този начин. Технологията включва вземане на стволови клетки на пациент, генетичното им изменение в лабораторията и след това връщането им обратно в тялото, за да се създадат здрави кръвни клетки.