Пет ползи за психическото здраве на мениджърите от редовни консултации с бизнес коуч

Противно на общоприетите схващания, да си мениджър далеч не е особено проста и лека работа, поне ако искаш да я вършиш правилно и имаш сериозно отношение. Хората на ръководни позиции трябва да вземат редица решения, свързани с процеси, технологии, продажби, персонал и други фактори, които могат да отнемат доста от енергията им и да ги стресират до бърнаут.

Една от техниките, които съветваме всеки един мениджър да пробва, за да си помогне, е наемането на професионален бизнес коуч, който освен цялостни икономически ползи за компанията, може да допринесе и за чисто психологическото му здраве и устойчивост. Наличието на специалист би стимулирало личностния баланс и допринесло в положителен смисъл за оптималното навигиране на множеството задачи, произтичащи от отговорната роля. 

Ето и петте основни начина, по които бизнес коучовете могат да бъдат полезни за здравето и личностното развитие на мениджърите.

Повишават увереността им

Дори и да сте супер специалист в областта си, няма гаранции, че ще влезете успешно в позицията на управител или лидер на екип. Затова си трябва допълнителното развиване на редица личностни умения, първото от които е увереност. Няма как да накарате другите да ви следват, ако вие сами не си вярвате.

В случай че не ви идва отвътре обаче, наличието на професионален бизнес коуч доста би помогнало да намерите тънката граница на това да излъчвате спокойствие и да стимулирате хората да ви слушат. Защото често увереността се бърка с авторитарност и самочувствие, което не е полезно нито в професионалния, нито в личния живот.

Стимулират към осъзнатост

Да си осъзнат, е друга черта на личността, която обикновено не идва даром, а е резултат от житейски път и обстоятелства. Може вие самите да имате целия потенциал на света да станете прекрасни мениджъри, но просто да сте още в началото и да нямате поглед върху редица важни аспекти от околния свят.

Един бизнес коуч с опит би ви дал една добра представа как изглеждате и звучите отстрани, как ви приемат околните и над какви качества е хубаво да поработите, за да се превърнете в личността, която винаги сте искали да бъдете.

Допринасят положително за комуникационните им умения

Доста мениджъри изпитват трудности и при комуникацията както с колеги, така и извън работа. С малко професионална помощ хората на ръководни позиции могат да се научат да приемат различни комуникационни роли в зависимост от обстановката. 

Така например няма да се опитват да общуват с романтичната си половинка все едно, че им е подчинена, и ще спазват здравословна дистанция от служителите, които са поставени под тяхна работна опека.

Подобряват качеството на работната среда и усещането за общо благо

Работна среда, където се комуникира ефективно, конфликтите са сведени до минимум, има доверие към лидера и всеки изпълнява съвестно индивидуалната си роля, дава по-добри резултати от гледна точка на печалба и удовлетвореност на колектива. Това допринася за по-добро ментално здраве на отделните единици както на работното място, така и в живота.

Правят ги по-добри мениджъри

Усещането, че си добър в професията си и ти харесва това, което правиш, е предпоставка за психологическо здраве и високо качество на живот.