Вредни ли са хлебарките за човешкото здраве

Хлебарките са синоним на мръсотия и лоша хигиена. Можете лесно да разпознаете хлебарката по нейното овално, плоско, ниско разположено тяло. Хлебарките са бързо движещи се насекоми с шест крака, крила и дълги антенки. Тъй като много изследвания са установили, че те се хранят с човешки екскременти и пренасят или отделят патогени, имат силна второстепенна роля в разпространението на някои болести. Има значителен списък от бактерии, гъбички, плесени и няколко вируса, които хлебарките могат да пренасят от едно място на друго.

Ако в дома си сте забелязали напаст от хлебарки, то задължително трябва да обърнете внимание на проблема. Своевременно вземете мерки, като се опитате да ограничите всеки източник на храна и вода. Уверете се, че мивката и кухненският плот са почистени, преди да заспите. За предпочитане е да съхранявате всички хранителни продукти в затворени контейнери. Почиствайте хладилника си редовно, поне веднъж седмично. Дръжте под ръка спрейовете за унищожаване на хлебарки, за да можете да ги убиете незабавно, щом ги видите. Можете също така да използвате и някакви примамки, които лесно се намират на пазара.

Почистването е от решаващо значение, за да се предотврати създаването на благоприятна среда за размножаване на хлебарки. Проветрявайте редовно дома си, отървете се от всички ненужни вещи, които събират прах. Блокирайте всички входове, откъдето смятате, че хлебарки влизат в дома ви. Запечатайте малките пукнатини и дупки в стените. Ако не успеете сами и въпреки всички опити не успявате да унищожите хлебарките вкъщи, то потърсете фирма за хлебарки, която ще даде професионално решение.

Хлебарките могат да разпространяват редица болести. Въпреки това, за разлика от комарите, те не са директни преносители на болести. Предаването става индиректно, от консумация или контакт с предмети, които са били замърсени от хлебарки, а не чрез ухапвания. Вредителите могат да одраскат кожата ви с бодлите по краката си, но няма да ви ухапят. Ето малко повече информация за това какви болести могат да пренасят и какви са симптомите.

Салмонелоза – хранителното отравяне причинява диария, треска и коремни спазми в рамките на 12 до 72 часа. Симптомите обикновено са леки, но могат да бъдат тежки, особено при хора с нарушена имунна система. Стафилококови инфекции – стомашно-чревното заболяване се развива скоро след приема на храна и обикновено продължава около ден. Токсините са устойчиви на топлина, така че не се унищожават при готвене.

Бактериите Escherichia coli (E. coli) обикновено живеят в червата на хора и животни и някои видове могат да причинят заболяване с диария. Коремен тиф – това животозастрашаващо заболяване се причинява от Salmonella Typhi. Когато се консумира замърсена храна, бактериите се размножават и се разпространяват в кръвта.

Гастроентерит – възпаление на стомаха и тънките и дебелите черва, което обикновено води до повръщане или диария. Хората могат да се заразят с някое от тях, като ядат или пият замърсена храна или напитка. Хлебарките също могат да предизвикат астма и други алергии. Хлебарките могат да бъдат най-лошите врагове на астматиците. Честотата на астматичния пристъп може да се увеличи, ако къщата ви гъмжи от хлебарки. Алергените от хлебарки могат да причинят тежки усложнения и дори да бъдат животозастрашаващи.