Експериментална инжекция сваля високото кръвно за период от половин година

Експериментална инжекция на всеки шест месеца може трайно да намали високото кръвно налягане, показва ново проучване на Мейл онлайн, цитирано от Оffnews.bg.

Всеки трети възрастен във Великобритания и почти половината от възрастното население на САЩ страдат от хипертония. Общият брой на болните в световен мащаб е 1,28 милиарда, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО).

Повечето от тях облекчават състоянието си с ежедневен прием на таблетки. Изпитването на ново лекарство – зилебезиран – обаче може да промени този начин на лечение.

Лекарството е разработено от базираната в САЩ компания „Алнилам“ (Alnylam) и се прилага под формата на инжекция, а не на традиционните таблетки.

Новият подход води до съществено намаляване на кръвното налягане както през деня, така и през нощта, и това положително въздействие продължава около шест месеца след еднократната инжекция.

Този факт представлява голяма предимство, тъй като помага да се избегнат затрудненията, свързани със съобразяването на пациентите с ежедневното лечение, които често се наблюдават при съществуващите лекарства.