Наднормено тегло

В днешно време наднорменото тегло и затлъстяването стават един от основните проблеми, които водят до множество болести както на тялото, така и на духа. Рядко се среща човек, който никога през живота си да не се е подлагал на диета. В борбата си с излишните килограми сме пробвали какво ли не- нисковъглехидратна диета, диетата на Аткинс, Японското чудо, диетата на Рене Зелуегър и много други. Да не говорим пък за безбройните хранителни добавки, които ни обещават изваено тяло без никакви усилия. Уви, това не е възможно.
Време е да забравим за диетите. Всички те представляват един шок за организма- първо от ограничения прием на храна, а след това от бързото възвръщане на килограмите. За това е време да погледнем по нов начин на борбата с излишните килограми и да се оттървем от тях завинаги. Това е възможно чрез правилно и здравословно хранене. В днешното забързано ежедневие, в което обикновено се храним със сладкиши, сандвичи и полуфабрикати, това не е никак лесно. Всички тези храни, в комбинация с бързото им изяждане са доста вредни за нас.
За да живеем, ние имаме нужда от енергия, вещества, с които организмът ни да регенерира клетките си и микроелементи, които са жизнени за нашия метаболизъм.
За да функционира правилно тялото ни, ние трябва да знаем как да задоволим хранителните му нужди със здравословни храни. Калориите, които приемаме, трябва да кореспондират с калориите, които изразходваме. Ако искаме да осигурим най-добрите условия за правилното функциониране на нашия организъм, трябва да внимаваме какво ядем. Храната трябва да подобрява нашето външно и вътрешно състояние. Да изглеждаме добре не означава само да бъдем с идеално тегло, а също и с гладка кожа, блестяща коса, здрави нокти и разбира се това, което ще ни направи привлекателни е живецът и енергията, които да струят от нас.
Ето някои основни насоки, с които може да положите начало на здравословния си хранителен режим:
– всяко едно хранене през деня извършвайте в точно определено време;
– яжте по 4-5 пъти на ден, но по малко;
– хранете се бавно и дъвчете много храната;
– осигурявайте на организма си всички витамини, минерали, аминокиселини, от които се нуждае;
– заменете пърженото с печено или готвено на пара;
– гответе с минимално количество мазнина, по възможност използвайте зехтин;
– избягвайте месата с високо съдържание на мазнини;
– редовно консумирайте риба- тя съдържа много белтъчини, калций, фосфор, омега-3 мастни киселини;
– приемайте умерено сол;
– ограничете приема на тестени изделия, яжте пълно зърнест хляб;
– яжте достатъчно плодове и зеленчуци;
– пийте поне 2 литра минерална вода на ден;
– намалете консумацията на захар, заменете я с кафява захар;
– ако не можете без шоколад, яжте само натурален;
– избягвайте алкохола;
– движете се повече, спортувайте;
– когато изпитвате глад не се нахвърляйте върху вафли или солети. По-добре задоволете глада си с плод.
Сигурна съм, че тези съвети безпорно ви са известни. Най-важното е да не търсите мигновенен ефект. Бъдете търпеливи и вярвайте в положителния резултат. Не забравяйте- това не е диета, която се пази седмица или две. Нека това бъде вашия начин на живот.