УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен въвежда иновативен метод за лечение на разширени вени с нов лазер за съдова хирургия

Новият метод за лечение е минимално инвазивен и значително намалява дискомфорта и времето за следоперативен престой на пациента

 

Статистика сочи, че варикозните (разширените) вени създават проблеми на около 15-30% от възрастното население в света, като със забързания съвременен начин на живот, тази цифра продължава да расте. За да предложи най-доброто лечение на своите пациенти, УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен започва работа с нов метод наречен ендовенозна лазерна аблация (ЕVLA) – лечение на повърхностни варикозни вени на краката посредством най-новата система с лазерна технология Lasotronix Smart M SG-4.

Как работи този иновативен метод и какви са предимствата му спрямо стандартното хирургично лечение?

Лазерната аблация използва топлината от лазерните лъчи, за да затвори разширените вени. За разлика от традиционния начин на лечение на разширени кръвоносни съдове, този метод е съпроводен с минимален болничен престой и не оставя неприятни следи по кожата. Пациентите могат да се движат свободно след процедурата и да се завърнат към нормалния си начин на живот в период от 1 ден след извършване на интервенцията. Макар и този метод за лечение да е доста нов, множество научни изследвания вече оцениха резултатите от лечението. Учените наблюдават почти 100% затваряне на вътрешните рани след приблизително едногодишен период на последващо наблюдение, като се забелязва значително намаляване на диаметъра на вените.

Защо е важно?

Нововъведеният в УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен иновативен метод за лечение на повърхностни варикозни вени променя начина, по който традиционно се лекува този широкоразпространен проблем. Част от основните предимства на лечението с високотехнологичния лазер включват:

  • липса на хирургични разрези и кръвозагуба;
  • отпада нуждата от обща анестезия по време на манипулацията;
  • процедурата се извършва под контрол на ултразвук;
  • възможност за провеждане на процедурата с минимален болничен престой;
  • кратък период на възстановяване, по-малко странични ефекти и минимизиране на болката;

За кого е подходящ?

Този метод на лечение е подходящ е за всички възрастни, с изключение на следните случаи:

  • бременност или кърмене;
  • липса на двигателна способност;
  • наличие на дълбока венозна тромбоза;
  • хиперкоагулация;
  • артериална оклузия;
  • лошо общо здравословно състояние.

С новия лазер за съдова хирургия, високотехнологичното лечебно заведение УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен въвежда модерна, иновативна и безболезнена опция за лечение на разширени вени за своите пациенти. Минимално инванзивната манипулация се извършва след обстоен преглед и прецизно ултразвуково изследване на венозната система от квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург).