Над 80% от жените със “седящи“ професии имат проблем с костите

През януари в Кърджали се проведе кампания за оценка на индивидуалния риск от остеопороза и скрининг на костната плътност, която откри остеопения или остеопороза при около 80% от участниците.

Тази кампания е част от националната инициатива “Знаете ли симптомите на остеопорозата? Определете своя риск!”, както беше обявено от Регионалната здравна инспекция в Кърджали, която подкрепя инициативата.

В две от скрининговите процедури са участвали 48 жени с така наречени “седящи” професии. От тях, при 35 е установена остеопения, а при трима – остеопороза. В групата на жените до 40 години, от десетте изследвани, девет имат установена остеопения.

В инициативата, организирана от Асоциация “Жени без остеопороза”, са участвали още 48 жени и един мъж. От 49-те прегледани, само 13 са без проблеми. Остеопения е установена при 26 души, а остеопороза – при 11, като всички с остеопороза са във възрастовата група над 61 години. Всички случаи с риск са препратени за консултация и лечение при специалист.

От Регионалната здравна инспекция подчертаха, че според световната статистика, една от всеки две жени и един от всеки пет мъже над 50 години ще получат остеопорозна фрактура до края на живота си, ако не се предприемат своевременни мерки. Тези мерки включват не само лечение, а и промени в начина на живот, като прием на витамин D, диета богата на калций и подходяща физическа активност.