Кампания „Спаси живот в планината“ набира средства за дефибрилатори и обучение на екипи

„Спаси живот в планината“ е кампания на фондация „Живи планини“ и фондация „Първите три минути“. Целта ѝ е да се оборудват с автоматични външни дефибрилатори (АВД) 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите. Също така, екипите на хижите ще бъдат обучени как да боравят с уредите и да оказват първа помощ в случаите на внезапен сърдечен арест.

Идеята зад „Спаси живот в планината“ е да се оказва по-качествена и навременна първа помощ на туристите и планинските водачи, които, поради активното физическо натоварване, могат да се окажат застрашени от внезапен сърдечен арест. Ключово за спасяване на живот в подобна ситуация е именно максимално краткото време за реакция, което по данните на фондациите повишава шансовете за успех и възстановяване с 50-70%.

Предвижда се основната част от средствата да бъдат набрани чрез продажба на авторски календар “Живи Планини” на известния български алпинист, фотограф и планински водач Бранислав Бранков. Календарът е наполовина мемоар и наполовина пътеводител през планините, като на лицевата страна на всеки месечен лист се помещава избрания за месеца кадър и датите, а на гърба – пълната история на кадрите, преразказана в текст и допълнителни снимки. Може да бъде поръчан тук.

Всеки желаещ може да се включи и чрез специално създадена кампания за активно набиране на средства тук, като крайната дата за дарение е 17.02.2024 г. Целта ѝ е до края да има достатъчно средства за оборудването на поне още една хижа.

Чрез продажба на календари и дарения към месец януари 2024 са събрани малко над 40 хил. лв., достатъчни за закупуване на около 8 дефибрилатора, които се очаква скоро да бъдат поставени.

Активният период за събиране на средства и реализация на целите по кампанията е октомври 2023 г. – октомври 2024 г.

Повече информация за инициативата „Спаси живот в планината“ може да откриете тук.