За спешни реформи в детското здравеопазване настоява фондация „Даная“

Даная за живот” е гражданска инициатива, която се бори за спешни промени в детското здравеопазване, което се счита за “катастрофално”. Инициативата е създадена от основателите на фондация “Даная” и 67 други влиятелни обществени фигури.

Членовете на инициативата включват разнообразие от професии – от адвокати и писатели до учени и предприемачи. През следващите три месеца, инициативата ще събира подписи в подкрепа на конкретни обществени искания.

Според тях, детското здравеопазване е приоритет за властта само на думи, а нейното бездействие води до сериозни последствия. Те са категорични, че политическата импотентност и корупцията са причина за това положение.

В петицията си, те настояват за редица промени. Те искат създаването на дигитална информационна система за всички детски клиники и гореща телефонна линия за подаване на сигнали и подкрепа на родителите на деца-пациенти.

Те също така искат въвеждане на Правила за добра медицинска практика, актуализиране на медицинските протоколи и публичен достъп до тях. Освен това, те искат въвеждане на система за качествен контрол на комуникацията в болниците и задължително продължаващо медицинско обучение.

Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Те очакват отговор в рамките на три месеца.

Пълният текст на петицията ще бъде публикуван на сайта на фондация “Даная” и на фейсбук страницата на фондацията. Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да получи бланка за подписване по електронната поща или по телефона.