Wiener Privatklinik организира безплатен онкологичен семинар в София

Една от най-големите частни болници в Австрия – Wiener Privatklinik (WPK), която през последните 3 години е сред „Най-добрите болници в света“, организира на 21 февруари 2024 г. в София безплатен онкологичен семинар за пациенти и техните близки на тема „Най-иновативните методи за диагностика и лечение на рак през 2024 г.„. По време на семинара водещи европейски експерти в областта на онкологията и нуклеарната медицина ще предоставят на участниците информация за най-съвременните решения за точна диагностика и иновативно лечение на рак. Освен това, по време на сесията с въпроси и отговори, експертите ще отговорят на всички въпроси, които интересуват пациентите, диагностицирани с това заболяване. Събитието ще се проведе в „Hyatt Regency Sofia“, с начален час 10:00 ч.

Онкологичният семинар ще бъде воден от унив. проф. д-р Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik, професор по медицинска онкология и клинична имунология. Специалистите, участващи в събитието, ще изнесат презентации по следните теми:

  • Молекулярно изобразяване и тераностика– проф. д-р Марта Хофман, специалист по нуклеарна медицина;
  • Съвременна диагностика и хирургично лечение на рак на белия дроб– проф. д-р Мир Алиреза Хода, специалист по гръдна хирургия;
  • Неоадювантно лечение на рак на белия дроб чрез имунотерапия: Концепции и резултати– унив. проф. д-р Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik, професор по медицинска онкология и клинична имунология, и проф. д-р Мир Алиреза Хода, специалист по гръдна хирургия;
  • Прецизна медицина при лечението на рак– унив. проф. д-р Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik, професор по медицинска онкология и клинична имунология;
  • Образна диагностика на рака на белия дроб: скрининг, стадиране, интервенция и странични ефекти от онкологично лечение в гръдния кош– Частен доц. д-р Филип Пелошек, специалист по радиология.

 Представителите на болница WPK ще предоставят и подробна информация за логистичното съдействие, което е на разположение на българските пациенти, за да се улесни достъпът им до медицинските услуги, предлагани в болницата във Виена.

„Онкологичните заболявания са с нарастващо разпространение в света, но и в България. Въпреки тази реалност, нивото на информираност на българите за здравето на мъжете и жените, и по-специално за онкологичните заболявания, е сравнително ниско. С този онкологичен семинар имаме за цел да отговорим по достъпен начин на тази нужда от информация и осведоменост по теми, свързани с превенцията, диагностиката и наличните иновативни терапевтични възможности за различни онкологични заболявания.“, казва Томас Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik.

Участието в онкологичния семинар е безплатно, а регистрацията става чрез попълване на формуляра, който е на разположение на адрес: wiener-privatklinik.com/bg/oncologichen-seminar/.

През 2022 г., 32 812 пациенти в България са диагностицирани с рак, като 15,5% от тях са засегнати от колоректален рак, следван от рак на белия дроб (12,1%), на гърдата (11,0%) и на простатата (9,5%). Статистиката на Глобалната обсерватория за рака поставя тези четири вида рак и сред най-честите причини за смърт от рак. Въпреки че ранното откриване увеличава шансовете за дългосрочно излекуване на пациентите с тези заболявания, в доклада за състоянието на здравеопазването в България през 2023 г. се отчитат едни от най-ниските нива на скрининг в ЕС за някои от тях, напр. скринингът за рак на гърдата в България е 35,5%, в сравнение със средното ниво за ЕС от 65,9% през 2019 г. Годишните профилактични прегледи за навременна диагностика са от ключово значение. Възприемането на здравословен начин на живот, без тютюнопушене, прекомерно количество алкохол и заседнал начин на живот, носи значителни ползи за здравето и намалява риска от рак.

Центрaлноевропейският център за ракови заболявания Academy Cancer Center към WPK (CEACC), най-комплексният онкологичен център в Централна и Източна Европа, в който всяка година се лекуват хиляди пациенти с онкологични заболявания, включително и българи, предлага диагностични методи и терапии, базирани на последните научни доказателства и медицински иновации, съобразени с всеки отделен случай. Пациентите, които се нуждаят от лъчева онкология, се възползват от най-новите техники за лъчетерапия, като например лъчетерапия с образно насочване VMAT и стереотактична телесна радиотерапия (SBRT) VMAT, гарантиращи прецизност, бързина и минимални странични ефекти. Към онкологичните случаи се подхожда мултидисциплинарно от туморен борд, включващ експерти от световна класа – патолози, онколози, лъчетерапевти, хирурзи и други специалисти като пластични хирурзи, гинеколози или уролози. Сътрудничеството на тези експерти гарантира цялостен и индивидуален план за лечение на всеки пациент.