Противовирусна диета: какво представлява и как помага на имунната система

Противовирусната диета  се състои от храни, които според проучванията имат антивирусни свойства. Такива храни могат да подобрят имунния отговор срещу вирусни инфекции. Това не е определена диета, която се спазва през цялото време. Отнася се до комбинирането на функционални храни за повишаване на имунитета по време на епидемии. Такава диета се спазва и за намаляване тежестта и продължителността на инфекцията.

Оптималната противовирусна диета съдържа различни имуностимулиращи храни. Почти задължително се комбинира с упражнения, за да се увеличи максимално цялостното здраве и да се предотвратят заразни и незаразни заболявания.

Първо и преди всичко – вода

За да се предпазим от вирусите, както и да облекчим състоянието, ако вече сме заразени, трябва да се пие много вода. Овлажнените лигавици са стабилна бариера пред вируса. Нужно е да се пие вода в размер на минимум 30-40 мл на килограм тегло. Водата трябва да е със стайна температура или топла.

Вторият важен момент е здравето на чревната микрофлора. 80% от нашия имунитет е в червата. Това означава, че трябва да се ядат фибри. Това са трици, зърнени храни и зеленчуци.

Про- и пребиотиците също са от значение за червата. Това са всякакви ферментирали млечни продукти. Цикория и ерусалимски артишок – съдържат инулин. Кисело зеле и туршии – стига да не са много солени.

За да са здрави клетъчните мембрани – Омега-3

Това означава, че диетата трябва да включва малки, тлъсти северни риби, предимно херинга, скумрия и аншоа.

Витамин D е най-имуномодулиращият витамин. Можете да го приемате под формата на хранителна добавка, за да получите най-малко 3-5 хиляди IU на ден.

Хранителната добавка ВИРАЛНЕГАТИВ МАКС (Viralnegative Max) произведена от GREWIA. ВИРАЛНЕГАТИВ МАКС спомага за укрепване на имунната система и дава сила на защитните функции на организма. Може да се използва като профилактика срещу грип и други остри вирусни инфекции. Предпазва от усложнения и може да послужи като защита срещу  респираторни инфекции и усложненията, които те предизвикват. Активните съставки във ВИРАЛНЕГАТИВ МАКС – черен бъз и витамин  D3 увеличават броя на имунните клетки и подпомагат тяхната дейност.

Нужни са и мазнини! Например масло. Най-малките структурни компоненти на белите дробове, където се извършва обмен на газ – алвеолите, са покрити отвътре със специално вещество (повърхностно активно вещество). То поддържа алвеолите под формата на мехурчета и ги предпазва от „колабиране“ по време на издишване. Освен това ускорява преминаването на кислород от алвеолите в кръвта.

Повърхностното активно вещество се състои от 90% мазнини, 10% протеини и въглехидрати. Ниско съдържание на мазнини в диетата – ще има малко сърфактант в белите дробове! Именно сърфактантът е  активното вещество, което се синтезира в белия дроб и го предпазва от колапс. Кислородът ще се абсорбира лошо и дори най-чистият въздух няма да ни спаси от хипоксия.

Сега е ясно защо в китайската народна медицина туберкулозата и други белодробни заболявания се лекуват с пълномаслено мляко или масло гхи. Тези продукти не убиват бактериите, но възстановяват повърхностно активния слой и облекчават симптомите на хипоксия.

Полифеноли, пектин, витамини – това са плодовете и зеленчуците.

Червеното месо е източник на желязо, необходимо за осигуряване синтеза на „здравословния“ хемоглобин. Като цяло, противовирусната диета се състои от питателна и разнообразна храна.

Защо без картофи

Нишестето е същата онази захар, която е причина за системното възпаление… Захарта създава гликиран хемоглобин, който „драска“ кръвоносните съдове, причинявайки възпаление на съдовата стена. Захарта е и онова, което най-много обичат патогенните бактерии и чревните гъбички, които потискат растежа на добрата микрофлора и намаляват имунитета… Затова нямаме нужда от излишни картофи!

Повече лук и чесън

Чесънът и лукът съдържат алиин, който при нарязване или смачкване се превръща в алицин – вещество, което е наречено естествен антибиотик. Има висока активност както срещу грам-положителните, така и срещу грам-отрицателните бактерии. Съхранява се в кръвта и стомашния сок. За съжаление, как това вещество взаимодейства с вирусите не е достатъчно проучено. Но е факт, че се използва ефективно от много векове за предотвратяване на респираторни заболявания.

Без какво може противовирусната диета?

По време на боледуване в периода на възстановяване трябва да се изключат пържените храни и такива, които съдържат големи количества холестерол. Не са за предпочитане и лютите подправки, бялото зеле, плодовете с твърда кора, грозде, боб, грах, сладкарски изделия и сладки (захар, кифли, бонбони, шоколад, конфитюр), алкохол под всякаква форма и вид, консерви, кафе, газирана минерална вода, какао, ръжен хляб, салами и преработени меса. Никога не бива да се яде бърза храна, особено по време на болест!

От друга страна, тялото е мъдро и често само сигнализира за нуждите си чрез загуба на апетит. Ето защо, ако не искате да ядете, докато сте болни, не се насилвайте.