Срещу инсулиновата резистентност – Пламен Маджуров и СМДЛ Кандиларов

Диабетът и инсулиновата резистентност(преддиабет) са тясно свързани, като инсулиновата резистентност е ключова характеристика на диабет тип 2. Почти 100% от случаите, ако не се вземат мерки инсулинорезистентността води до диабет.

Фондация „Пламен Алексеев Маджуров“ съвместно с Медицинска лаборатория – СМДЛ Кандиларов се обединяват в превенцията и ранното откриване на диабета. В месеца преди най-светлият празник – Великден, се организира специална кампания, която започва от 8 април и ще продължи до края на май. Тя е насочена към осигуряване на изследвания на кръвната захар на символичната цена от 1 лев организирани от фондацията на Пламен Маджуров. Не чакайте, направете своето изследване сега. Можете да го направите в обектите на СМДЛ Кандиларов в София, Пловдив, Варна, както и в регионите Западна и Северна България. Повече за кампанията можете да видите на madzhurovfoundation.com.

Някои общи неща между диабета и инсулиновата резистентност

Асоциация: Инсулиновата резистентност често предшества развитието на диабет тип 2. Индивидите с инсулинова резистентност имат по-високи от нормалните нива на инсулин в кръвта си, тъй като панкреасът произвежда повече инсулин, за да компенсира намалената ефективност на инсулина при понижаване на нивата на кръвната захар. С течение на времето, ако панкреасът не може да поддържа достатъчно производство на инсулин, за да преодолее инсулиновата резистентност, нивата на кръвната захар могат да се повишат, което да доведе до развитие на диабет тип 2.

Повишени нива на кръвната захар: Както инсулиновата резистентност, така и диабетът се характеризират с повишени нива на кръвната захар. При инсулинова резистентност клетките на тялото не реагират ефективно на инсулин, което води до нарушено усвояване на глюкозата от кръвния поток в клетките. При диабет тип 2 това нарушение в усвояването на глюкозата допринася за постоянно повишени нива на кръвната захар, което може да доведе до усложнения, свързани с диабета, ако не се контролира.

Рискови фактори: Много от рисковите фактори за инсулинова резистентност се припокриват с тези за диабет тип 2. Те включват затлъстяване, липса на физическа активност, нездравословна диета, фамилна анамнеза за диабет, стареене и определени медицински състояния като синдром на поликистозни яйчници.

Затова, отидете в лаборатории Кандиларов и се изследвайте сега!